Pornind de la rezultatele ultimelor sondaje de opinie, care le sint defavorabile, atit Alianta DA cit si Traian Basescu incearca sa recupereze din diferenta pretindu-se la tot soiul de gaselnite care se dovedesc socante si cit de cit convingatoare. Acestea miros, insa, de departe a deruta si disperare. Dupa cum s-a vazut si se poate vedea, pina in ultima clipa a campaniei electorale Traian Basescu si Alianta au o singura tema repetata papagaliceste pina la suprasaturatie: denuntarea coruptiei. N-a putut fi sesizata in nici o imprejurare preocuparea de a convinge alegatorii ca guvernarea Aliantei va fi mai buna in domenii esentiale cum ar fi modernizarea tarii, stabilitatea politica si sociala, integrarea europeana si, ceea ce-si doresc toti romanii, ridicarea nivelului de trai.

Sperind ca mai are ragazul sa intoxice opinia publica cu noi dovezi de coruptie ale regimului PSD, presa "echidistanta” aservita ideii paguboase de schimbare a facut mare tam-tam in ultimele zile in legatura cu pretinsele stenograme ale unor sedinte ale Delegatiei Permanente a partidului de guvernamint. Orice om cu discernamint poate sa-si dea lesne seama ca asa-zisele stenograme sint o noua forma de campanie electorala murdara a lui Traian Basescu si a Aliantei, sustinuta din facaturi de presa si taieturi cu foarfeca din ziare, mai cu seama ca dezbaterile Delegatiei Permanente pesediste nu sint niciodata inregistrate. Aceeasi presa "echidistanta” a pus, insa, batista pe tambal cind, nu intimplator, autointitulata Coalitie pentru un Parlament curat s-a angajat fatis in numele unor organizatii civile intr-o incalificabila actiune de raspindire a unor fluturasi care se refereau in exclusivitate la faptele de coruptie ale unor lideri PSD, pentru care doamna Mungiu nu a putut prezenta nici o dovada, asa cum nu a putut-o face nici pentru a justifica uriasele datorii pe care, din aceeasi postura de "curatenie” ca cea a Parlamentului Curat pe care il conduce, le mai are de achitat Televiziunii Romane.

La rindul sau, Uniunea Nationala PSD+PUR si liderii de marca ai acesteia au inteles sa actioneze in aceste ultime zile ale campaniei pentru alegerile generale in aceeasi atmosfera de calm si incredere in victorie. La Iasi, de pilda, Adrian Nastase si Mircea Geoana s-au retinut in atacarea principalului adversar, insistind pe nevoia de continuitate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, pe realizarile guvernarii si pe obiectivele concrete ale PSD pentru perioada urmatoare. Printre acestea din urma, reducerea impozitului pe salarii, cresterea pensiilor cu 50%, cresterea subventiilor pe hectar la 4,5 milioane, 100.000 de burse de continuare a studiilor liceale, reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, mai multi bani pentru oameni prin gestionarea eficienta a finantelor si, nu in ultimul rind, continuarea programelor realizate de Guvern intre 2001 - 2004.

Analistii se abtin in aceste momente sa dea drept sigura o anume optiune electorala, de teama de a nu gresi. Duminica, 28 noiembrie 2004, vom afla daca electoratul romanesc a inteles ca ideea continuitatii este mai buna decit repetarea momentului 1996, cu toate consecintele lui dezastruoase pentru destinul tarii.

P.S. incheiem prin a aprecia stilul campaniei electorale a lui Marko Bela care bate Ardealul in lung si in lat nu atit pentru a-si promova propria imagine, cit pentru a mari audienta publica a formatiunii sale si a-i asigura accederea in Parlament.