Vorba asta din batrani s-a dovedit mortal de adevarata acum cateva zile cand un galatean si-a ucis cu sange rece propriul copil. Motivul - cumplit de ilogic - sa nu il piarda la divort. Asta demonstreaza inca o data, o dovada patata cu sange, ca aceasta cumplita vorba din batrani nu a fost lasata in desuetudine nici macar acum.

Oricat de mult am zice noi ca avansam, faptul ca, din timp in timp, apar cazuri in care copii au de suferit, mai ales din pricina celor care ar trebui sa le poarte de grija, arata ca avem programe sociale, frumoase dupa nume, dar care au aceeasi eficienta ca niste colosi "cu picioare de lut". Traim pe un continent unde altii se chinuie sa afle secretele universului prin experimente mamut iar unii spera sa gaseasca leacuri pentru boli noi, moderne si letale. Ori intr-un alt colt al lumii se construiesc sisteme noi, se fac promisiuni noi, toate legate de cresterea gradului de civilizatie. Si noi speram sa le avem pe toate astea. Ba chiar de unele avem parte. Dar cateodata, cum a fost in acest caz, ceva se intampla si ne dovedeste ca nu am ajuns prea departe daca societatea nu isi poate proteja copiii. Daca am fi singurii carora li se intampla asa ceva, am zice poate ca e o problema tipic romaneasca.

Realitatea ne-a demonstrat insa ca si sistemele administrative ale unor state mult mai avansate, cum ar fi SUA sau Germania, nu reusesc intotdeauna sa descopere monstrii care le fac rau propriilor copii. Si sunt tari unde mai mult ca sigur sistemele de protectie sociala au alta greutate. Pare a fi un sindrom international si asta dovedeste ca "eu te-am facut, eu te omor" are valente care strabat granitele si nu tin cont de nivelul de civilizatie. Este trist ca dupa ce s-au petrecut tragedii care au costat viata sau sufletul unor copii, tragedii de care sunt raspunzatori chiar parintii, au fost unii care, privind in urma, spuneau ca li s-ar fi parut ceva ciudat. Dar nu au indraznit sa se bage in viata altuia si nici sa anunte altfel decat cel mult in mod verbal autoritatile. Iar asta a costat viata cuiva.

Intr-o civilizatie in care vecinului nu ii pasa ca la cativa metri de el, alt copil e chinuit sau unde un functionar vrea hartie scrisa ca sa verifice daca unui copil ii este sau nu rau din pricina parintilor, intr-o astfel de lume parca nu am mai prea vrea sa traim.