Zilele trecute, o noua sperietoare parea sa fi acaparat intreaga Romanie. Toate subiectele obisnuite de discutie devenisera subit banale, toate stirile fierbinti despre ce mai facuse nu stiu ce vedeta nu mai starneau interesul nici macar gospodinelor de la bloc, misterul Elodiei nu mai atragea pe nimeni. Toata lumea statea cu sufletul la gura si astepta. Cum ce astepta? Sfarsitul lumii. Sfarsitul ala adus de magaoaia aia nemaivazuta a elvetienilor ("ca nu-i mai satura dracu‘, maica, de atatia bani..."), care abia astepta sa reverse potop de gauri negre asupra bietei omeniri.

In linistea mai mult sau mai putin apasatoare care cuprinsese orasul, mai ca-ti venea sa crezi ca galatenii nostri se vindecasera de maladia insidioasa care ii facea sa asculte manele la maxim, sa se uite pierduti la telenovele si sa barfeasca de fotbal si politica pe la colturi. Dar nu, minunea subitei "insanatosiri" nu a tinut nici macar trei zile. Experimentul din maruntaiele Elvetiei abia a trecut, ca ai nostri romanasi s-au reintors la ce stiu ei mai bine: goana dupa Elodia.

De aceasta data, febra cautarii disparutei a cuprins si paturi mai "savante" ale populatiei, care mai de care dorind sa-si etaleze cunostintele de fizica subatomica. Asa se face ca in arsenalul noilor cautatori ai "Elodiei de aur" au intrat acceleratoarele de particule. Si nu oricare accelerator, ci insusi "dihania" de la CERN, Large Hadron Collider-ul lung de 27 de kilometri. Vorba ceea: ce nu face romanul pentru o Elodie?

Iar ipoteza "de sfarsit de lume" sustinea nici mai mult, nici mai putin decat ca daca savantii de la CERN au reusit (in fine, vor reusi, probabil, prin octombrie) sa recreeze primele clipe al intregului Univers, de ce sa nu fie aceiasi savanti in stare sa recompuna o simpla femeie? Doar nu e vorba decat de cateva miliarde de atomi, nu de cine stie ce gaura neagra, mancatoare de galaxii.

Numai ca Elodia s-a dovedit, cel putin deocamdata, mai incapatanata ca o gaura neagra (desi amandoua sunt femei...) si nu a vrut cu niciun chip sa apara. Mai e totusi o sansa: cand reiau elvetienii experimentul. Atunci, poate, dintre magnetii superconductori ai acceleratorului de particule va aparea, alaturi de bosonul Higgs, si molecula Elodia.