Trebuie sa avem mare grija cine ne pregateste generatia de maine si mai ales cine o poate influenta, acum cat mai putem, daca nu vrem sa constatam mai tarziu ca a devenit doar o generatie de proscrisi.

"Reformele" succesive din invatamant au adus acest sector la stadiul de cenusareasa a sistemului. Nu vreau sa ma refer totusi la pregatirea submediocra a dascalilor, desi este cam impropriu spus pentru ca multi dintre cei care fac imagine proasta acestei profesii sunt suplinitori, si nici macar la calitatea dotarilor si a imobilelor in care isi desfasoara activitatea personalul didactic. Tinta mea o reprezinta elevii, mai exact obraznicaturile care tin capul de afis aproape in fiecare buletin de stiri. Exista o categorie de adolescenti care nu se potrivesc in niciun peisaj, indiferent cat de dispusi la compromisuri ar fi dascalii. Poate nu e cea mai buna comparatie, dar este exact ca pestele stricat care trebuie aruncat ca sa nu compromita toata captura. Nu este deloc o judecata simplista si nici comoda, ci pur si simplu reflecta realitatea. Nu conteaza ca discutam despre lenesul clasei sau despre un olimpic la matematica, pustanii astia simt nevoia sa adere la un grup. Iar daca liderul grupului este un dezaxat, cum se intampla adesea, inchipuiti-va ce se poate intampla. Asa se ajunge ca adolescenti cu potential sa alunece pe panta destrabalarii si a delasarii doar pentru a fi in pas cu gasca. Raul trebuie taiat de la radacina, fara ocolisuri si scuze penibile, chiar daca la prima vedere ai tendinta sa le mai oferi o noua sansa doar pentru ca au 15-16 ani. In afara lucrurile sunt foarte clare. Parintii, daca ii mai au, sunt invitati la scoala pentru o discutie cu conducerea, iar daca acestia nu reusesc sa-i aduca pe drumul cel bun in cel mai scurt timp posibil, elevii parasesc unitatea scolara cat ai zice "exmatriculare".

S-a spus de multe ori ca, odata ce au parasit mediul scolar, acesti baieti rai in formare nu vor mai putea niciodata sa se integreze in societate. Nimic mai gresit. Ei au renuntat demult la acest tel, iar acum nu doresc altceva decat sa-i atraga pe aceasta panta si pe altii ca ei. Ce dovada mai buna putem avea decat profesorii umiliti in ultimul hal la propriile ore sau elevii injunghiati de colegii de clasa care au vrut sa incerce noi "experiente"? Poate ar trebui sa luam realitatea asa cum e si sa nu mai le gasim scuze acolo unde nu e cazul. Vali TRUFASU