Inainte de a-si fi ales deputatii pentru Parlamentul European, Romania si Bulgaria au comisari nominalizati la Bruxelles. Meglena Kuneva si Leonard Orban sunt intr-adevar la ei acasa in capitala Europei. La voturile din 27 noiembrie in Parlamentul European si din decembrie, in Consiliul sefilor de stat si de guvern, avem motive sa ne credem feriti de emotii.
"Vom fi un membru cooperant", spunea Orban, pe atunci inca negociator al Romaniei, intr-un interviu mai vechi pentru cotidianul german "Tagesspiegel". Cu alte cuvinte, comisarii gandesc deja mai mult european decat national, ceea ce a starnit reactii de iritare printre ultranationalistii (de conjuctura sau nu) de la Bucuresti si Sofia.
Leonard Orban, functionarul cu manecute, cu seriozitate de ardelean, nu putea decat sa placa europenilor. "Canalizarea in regiuni izolate, electrificarea unor intregi zone, conditiile de igiena in abatoare - mai multe rapoarte se scriu in graba, intr-un singur weekend. Planul este unul singur, aderarea in 2007; nimic altceva nu conteaza. Aplicarea unor legi adesea intocmite peste noapte va fi pe viitor provocarea Romaniei. Avionul spre Bruxelles este a doua sa casa... Cu atata putere este greu sa nu te simti asemenea lui Dumnezeu, marturiseste el". Etcetera, etcetera. In nota aceasta laudativa continua articolul din ziarul german, care in mai anul acesta il vedea pe Leonard Orban alegerea noastra fireasca.
Putina lume a inteles derapajele pe piste false gen Macovei, Vosganian etc. Inclin sa cred ca si daca nu erau scandalurile fabricate cu bataia detinutilor ceausisti si colaborarea cu SIE, ei nu ar fi fost mai bine primiti. Jocurile politicianiste de pe Dambovita au reusit sa ne aduca in situatia alergatorului care, inainte de finis, priveste in urma. Eram cu un pas inaintea bulgarilor in momentul semnarii tratatului, ca saptamana trecuta sa ne vedem iarasi cu un pas in urma lor. Ei o desemnasera "din prima" pe Meglena Kuneva, negociatorul-sef si ministrul Integrarii de la Sofia, noi scoteam candidati din joben.
Gata, supararea a trecut. Resorturile celor doi comisari, protectia consumatorului si multilingvismul, par sa fi fost aruncate de presedintele Barroso ca o ironie: Kuneva la protectia consumatorului, Orban la multilingvism. Ca tot invadeaza Bulgaria UE cu produse alimentare "de calitate". Ca tot suna "multilingv" numele comisarului nostru. Examinand mai atent potrivirea pe resorturi, comisarul Romaniei are, credem, mai multe sanse sa se dovedeasca la locul sau decat reprezentanta Bulgariei, care va avea din greu de luptat pentru a convinge ca agricultura bulgara protejeaza consumatorii europeni... In sfarsit, sa traiasca!