A fi sau a nu fi vaccinat, a fi sau a nu fi carantina! Timp de aproape o saptamina asaltul gripei si al virozelor, plus insiruirea de morti, au alternat cu masurile luate de aceia in miinile carora ne-am pus sanatatea.

Zeci sau sute de oameni asteptind la cozi in fata cabinetelor medicale au aparut pe micul ecran, iar apoi comunicatele Ministerului Sanatatii nu au facut decit sa tot repete obsesiv "nu intrati in panica, nu e epidemie". Aceleasi comunicate au lamurit tirziu si greoi ce se intimpla de fapt. Miile de cazuri de viroze respiratorii confirmate, plus zecile de decese si de cazuri de gripa au avut darul de a-i lamuri pe romani, dar si cadrele medicale, ca odata intrati in Europa am schimbat termenii, dar masurile si cauzele producerii au ramas aceleasi.

Mai deunazi un epidemiolog spunea ca am schimbat rusescul termen "carantina" cu europeanul "acces interzis", pastrind terminologia de carantina, care nici nu suna prea bine si stirneste si panica, pentru situatii in care probabil mortii de gripa se vor numara cu sutele. Isterizarea populatiei este intotdeauna o masura buna pentru autoritati, dar, atunci cind asta seamana mai degraba a dezinformare pe termen lung, nu face decit rau acelora care sint tocmai protejati de nefasta excesiva mediatizare.

Batrinii de peste 65 de ani au simtit saptamina asta pe pielea lor nu numai ca nu sint o prioritate, dar si ca au devenit o povara. Ei au inteles acum foarte bine, daca mai era cazul, ca traiesc intr-o societate care nu-si permite sa protejeze sanatatea tuturor membrilor ei, indiferent daca sint tineri sau batrini.

Vineri dimineata se anunta ca toate zonele tarii afectate de infectiile respiratorii masive vor primi doze suplimentare de vaccinuri antigripale gratuite si ca acestea sint destinate tuturor grupurilor de risc, adica copii, bolnavi cronic, cadre medicale si batrini de peste 65 de ani. Asa ca medicii de familie si-au sunat pacientii si i-au chemat luni la vaccinare.

Mare a fost surpriza si unora, si altora, cind batrinii au fost intorsi de la usile cabinetelor medicale spunindu-li-se ca intre timp Ministerul Sanatatii s-a razgindit si ca vaccinurile nu sint pentru ei, ci doar pentru copii. Disperati sa se protejeze de o raceala care le-ar putea fi fatala, si neavind bani sa-si cumpere vaccinul din farmacii, batrinii au ajuns sa-si lase adresele si numerele de telefon pe la diversi medici, pentru cazul in care va mai ramine vaccin si pentru ei.

E clar ca acum traim intr-o societate in care prezentul si trecutul nu conteaza si care mizeaza totul si cum nu trebuie pe viitor.

-Isterie sau pur si simplu reflectarea unei realitati, asaltul de gripe, viroze si morti din cauza complicatiilor racelilor puternice a avut darul de a ne arata o cu totul alta fata a modalitatii noi, de inspiratie europeana, de tratare birocratica a problemei. Adica s-au schimbat definitiile, dar nu si substratul, adica ajungem la aceeasi teorie a formei fara fond considerate a fi un pacat de care noi, romanii, nu putem scapa.