Cei din generatiile care au fost la scoala inainte de 1989 au auzit, fara nici o indoiala, relatarile despre faptele de vitejie ale tovarasului Nicolae Ceausescu din perioada tineretii sale „revolutionare“. Cea mai „tare“ era aceea in care junele, simpatizant al comunistilor, a fost chemat in fata justitiei si, dand dovada de un curaj supraomenesc, s-a transformat „din acuzat, in acuzator“, infierand cu sfanta mandrie proletara pe cei care ii judecau, pe buna dreptate, asa-zisele activitati revolutionare. Multi ne-am intrebat, in sinea noastra, cum a reusit un ucenic dintr-un atelier de cizmarie sa fie atat de dur cu „ticalosii“ care asupreau tara si mai ales pe tovarasii tanarului Nicolae, cei care aveau sa aduca nenorocirea unei tari, care n-a avut decat vina ca s-a aflat mult prea aproape de marele frate sovietic. Intrebari ramase fara raspuns, singura varianta plauzibila fiind ca micutul comunist o fi dat dovada unui tupeu iesit din comun.
Iata ca anii au trecut, si asistam in ultimele zile la tot soiul de luari de pozitie, de natura sa ne aminteasca despre istetimea calfei de cizmar, care, in loc sa raspunda acuzatiilor, si-a scos pieptul inainte si a infierat pacatele celor care il acuzau.
Saptamana trecuta, asa-numitul „luceafar al huilei“, cel pe care din nesimtire sau din rea-vointa multi il numesc la fel ca pe marele Eminescu, pur si simplu „luceafarul“, a sustinut o conferinta de presa inainte de a fi bagat din nou in duba. Cu un tupeu inegalabil, acest cetatean, care a contribuit fara nici un soi de scrupule la aruncarea Romaniei in haznaua in care se zbat tarile unde dreptatea se face cu pumnii, a aruncat cu acuze aiuritoare in toate partile spectrului politic. Neuitand sa aminteasca sprijinul pe care i-l acorda sindicatele din Franta, o tara in care stanga radicala are foarte multe pacate de ispasit.
Mai nou, chiar si secretarul executiv al PSD arunca, plin de adanca manie, ocari peste ocari regimului actual, pe care il acuza de toate relele de pe lume. Un alt membru al partidului cu pricina, Adrian Severin, ameninta ca va arunca in aer sprijinul pe care il acorda social-democratia europeana integrarii Romaniei in UE.
Daca in cazul celui din urma, supranumit si senatorul H2O, fabulatiile gen „lista cu spioni straini“ sau „tatarul Basescu“ ar putea insemna o perceptie mai ciudata a realitatii, in cazul domnului Nastase avem de-a face cu un exemplu clasic de cetatean „prins la inghesuiala“, care se transforma brusc din acuzat in acuzator, conform unei lectii care se uita al naibii de greu.