Pensionarii galateni au mai iesit o data in strada pentru a le cere guvernantilor sa le respecte drepturile. Protestatarii au sustinut ca au dreptul sa lupte pentru a scapa de grija zilei de miine. Chiar daca au dreptate, si ni se rupe inima cind ii ascultam, trebuie sa fim realisti.

Este greu sa-i scapi pe batrini de saracie atit timp cit aproape intreaga tara este o saracie. Cu exceptia unor “baieti destepti” si a “resturilor” regimului comunist, tot romanul tremura la gindul ca in sezonul rece factura la caldura ii va face in bugetul familiei o gaura cit China.

Sa revenim insa la problema pensionarilor.

Desi nu-mi face placere, trebuie sa recunosc ca ieri am fost putin dezamagit de faptul ca la protestul pensionarilor din fata sediului Prefecturii au participat doar 100-150 de oameni. Spun asta pentru ca nu inteleg de ce cei mai multi dintre batrinii saraci nu reactioneaza atunci cind e vorba de veniturile lor.

Am fost dezamagit si de faptul ca ieri, intre orele 10.00-12.00, au trecut pe linga sediul Prefecturii sute de persoane virstnice, dar foarte putine dintre acestea s-au oprit sa intrebe ce vor oamenii care striga “Jos Guvernul!”.

Adevarul e ca tot romanul ar cam vrea ca altcineva sa-i poarte razboaiele, iar el sa se ocupe doar de strins beneficiile. Din acest motiv ma gindesc ca ar fi bine daca mi-as deschide o firma care sa aiba ca obiect de activitate rezolvarea problemelor oricarui roman. Adica, pentru ca sint comod din fire, as cauta mai intii niste oameni care sa fie dispusi, pentru o leafa nu prea mare, sa rezolve problemele clientilor firmei. Angajatii mei ar face orice, ar merge sa duca gunoiul, sa plateasca impozitul, sa stringa bani pentru facultatea copiilor, sa ia guvernul de git pentru ca pensiile sint prea mici, sa cumpere cadouri pentru neveste si amante. Cred ca as putea face bani frumosi dintr-o astfel de afacere.

Partea proasta e ca acum nu am pe cine sa trimit sa rezolve cu hirtogaraia. Nu prea ma trage inima sa ma duc eu sa “rezolv” toate autorizatiile necesare pentru a-mi incepe afacerea. In consecinta ma las pagubas si ii critic pe altii ca nu au curajul sa lupte pentru a-si apara drepturile.

Romanul e comod din nastere. Acesta este principalul motiv pentru care tara noastra creste intr-un an cit altele intr-o saptamina. Si, desi ceea ce am spus este un adevar cunoscut de toti cetatenii tarii, se pare ca nimeni nu stie ce trebuie facut pentru ca lucrurile sa se schimbe.