Imaginile si informatiile care reflecta durerea umana sunt cele mai cautate. Avem, se pare, doua satisfactii supreme. Sexul si durerea. Da, satisfactii. Daca la prima nu mai trebuie nici un fel de comentarii, la cea de-a doua, durerea, exista tot un soi de satisfactie interna, nascuta din neputinta si mila. Pe astfel de con-statari se bazeaza si presa din intreaga lume. Daca are loc o succesiune de evenimente care conduc la prosperitatea unei comunitati sau a unei regiuni, acest fapt nu se constituie intr-o informatie care sa devina o stire careia oamenii sa-i dea importanta. Daca insa se declanseaza un tsunami, o deflagratie cu morti si raniti, un incendiu devastator, un cutremur sau daca raurile ies din matca si inunda, distrug, omoara, astfel de evenimente fac stirea zilei pentru orice mijloc de informare in masa. Pe acelasi principiu s-a bazat si presa romana cand a reflectat, obiectiv, dezastrele produse de revarsarea apelor. In fata stirilor care prezentau oameni disperati sau morti, case daramate de puhoiul apelor, gospodarii distruse si animale inecate, aproape nimeni nu putea ramane rece.
Presedintele Traian Basescu, care in mod cert a traversat multe pericole si a vazut multe dezastre in viata lui de capitan de nava, pare a fi unul dintre putinii care considera ca evenimentele ultimei perioade nu constituie un dezastru national si nu se impune starea de necesitate. Asta in timp ce mai multi factori responsabili cauta solutii financiare pentru iesirea din criza profunda.
Cu siguranta ca mesajul presedintelui trebuie interpretat in primul rand ca un apel la calm si luciditate, pentru evitarea panicii la nivel national. In acelasi timp insa, un astfel de mesaj poate fi interpretat in mai multe feluri. A intrat deja seful statului in campanie electorala? Vrea sa-si mareasca capitalul politic si, implicit sa traga dupa el si partidul din randurile caruia provine? Este o modalitate de a evita decretarea starii de necesitate, care ar putea sa-l afecteze direct? Sau, cu adevarat, drama inundatiilor nu este asa cum a fost prezentata de televiziuni si de presa, in general? Atunci, ce sa mai inteleaga omul de rand? Sa creada in presa, sau in presedintele ales? Intrebarea se naste firesc, pentru ca Traian Basescu pare ca s-a despartit de mult de presa!