Liderul de sindicat Stefan Tarca imi descria recent ajutorul social ca pe un ajutor acordat de stat, vremelnic, pentru o persoana aflata in dificultate. Si spunea el, ce problema poate avea un om de 30 de ani, de exemplu, perfect sanatos, pentru a cere ajutor social. Laudabil punct de vedere pentru un lider sindical. Pornind de aici am ajuns la problemele sistemului, primarii din mediul rural, care se substituie asistentilor sociali inexistenti si acorda ajutoare doar pentru a-si asigura voturi. La oras, tin eu minte, faceam fotografii la Casa Cartii, cind se acorda acolo venitul minim garantat, cum veneau saracii cu taxiul sau cu masina sa ia ajutorul de la stat.
Ieri ministrul muncii a anuntat ca cei care vor primi ajutor social vor fi mult mai atent triati, tocmai din aceasta cauza, sa nu mai vina cu masina la luat banii. Dintre cei multi care cer ajutor, incepe sa devina din ce in ce mai greu sa ii vedem pe cei care chiar au nevoie de acei bani. Toate guvernele romanesti au luptat indelung sa ii invete pe romani sa stea cu mina intinsa, sa le dea tot felul de ajutoare, care mai de care mai colorate, numai sa nu le piarda voturile. Iar daca sint asa de multi care umbla dupa acte si diverse hirtiute, care se chinuie cu tot felul de aranjamente ca sa ia amaritul ala de ajutor, inseamna ca au reusit destul de bine in a invata lumea ca trebuie sa faca orice, numai sa nu munceasca. Si sistemul e cumva facut asa, ma uitam pe un fax primit la redactie, tot de la un stiu ce institutie din asta cu someri, care explica amanuntit de conditii trebuie sa indeplineasca absolventul de liceu ca sa ia somaj. Nicaieri in faxul ala nu erau mentionate cuvintele angajare sau cautarea unei slujbe.
Oricit ar incerca ministrul muncii, tot economic se va rezolva problema asta, probabil foarte multi romani considera ca nu mai merita sa muncesti, atunci cind diferenta dintre ajutor si salariul minim nu e cine stie ce. Asa apar tot felul de paradoxuri, am gasit doua comune invecinate, intr-una numarul celor care luau venit minim garantat era 50, in cealalta era 500. Nu cred ca erau diferite conditiile de viata foarte tare intre cele doua localitati.
Intr-adevar Botosaniul, judetul, nu orasul, este printre cele mai sarace zone din tara si asta nu se va schimba foarte repede, indiferent de cit lapte si cita miere spun alesii nostri ca aduc de la Bucuresti. Dar banii primiti de la stat, banii dati in fond de noi toti, trebuie sa ajunga la cei aflati vremelnic in dificultate, cei care nu se pot ajuta singuri. Altfel sint bani aruncati. Vazind ca si ajutorul de mama scade, ca in general scad toate cele date de la stat, m-am gindit initial ca bugetul e secatuit de inundatii si alte crize. Se pare insa ca Romania are un excendent bugetar mai mult decit confortabil. Asa ca poate s-a hotarit in sfirsit si guvernul asta sa devina liberal.