Denominarea leului, incepand cu 1 iulie 2005, este considerata de BNR un proiect national care va putea genera doua tipuri de probleme: a) tehnice si b) de perceptie din partea populatiei. Cum s-a anuntat, potrivit calendarului stabilit, in anul 2005 va avea loc innoirea a jumatate din numerar, iar din ianuarie 2006 - restul. in schimb, bancheri cer ca circulatia duala - lei actuali, impreuna cu cu lei grei - sa fie cat mai scurta, iar de la ATM-uri sa fie retrasa numai moneda noua. Se considera ca denominarea va fi o oportunitate pentru mai multe tranzactii pe carduri si aducerea in banci a peste un miliard de dolari, cat se estimeaza ca exista tinuti la "saltea”. De asemenea, bancherii mai sustin sa nu se renunte la actualul cod ROL, in favoarea RON (specific leului nou) asa cum prevede legea, ca eliberarea de numerar, dupa 1 iulie 2005, sa aiba loc numai in moneda noua, sa fie comunicate cat mai rapid comisioanele pentru moneda noua si regulile de rotunjire a cifrelor pentru situatiile contabile.

in opinia guvernatorului Mugur Isarescu, denominarea, ca atare, este necesara pentru ca "va marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea din acest punct de vedere intr-o perioada de stabilitate”. Se va ajunge astfel la exprimarea preturilor la niveluri uzuale in Europa. "Nici o tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre, in vreme ce leul actual are paritatea exprimata cu cinci cifre”. in acelasi timp, denominarea va simplifica procesul trecerii ulterioare la euro, proces ce ar putea avea loc in 2012 - 2014. in mod firesc este mai usor de utilizat un schimb la o paritate de aproximativ 4:1, decat de 40.000:1. si-apoi, se stie, noile bancnote vor avea exact dimensiunile bancnotelor euro, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi necesare schimbari ale ATM-urilor (bancomatelor) cind se va trece la moneda unica europeana. si, nu in ultimul rand, prin taierea a patru zerouri din coada leului actual se va reduce nivelul indicatorilor valorici la parametri mai usor de "citit”. Altfel spus, nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Totul se simplifica”.

Exista in popor si alte temeri: va creste inflatia? Se vor "rotunji in sus preturile la comercianti?”

Acelasi guvernator al bancii centrale spune: Rotunjiri de preturi nu vor putea avea loc. Actualele preturi exprimate in lei, zeci si chiar sute de lei nu se vor transforma in rest achitat efectiv. Cea mai mica moneda efectiv-utilizata astazi este de 500 lei. Aparitia monedei de 1 ban, de mici dimensiuni, va favoriza circulatia efectiva a acesteia. Preturile in lei noi vor fi afisate cu patru luni inainte de intrarea in circulatie a leului greu. Situatia gandita la noi nu este identica cu aceea a schimbarii in euro a monedelor tarilor UE (unde, de pilda, paritatea nu era "rotunda”: 1 euro = 1,95583 marci germane). Specialistii apreciaza ca leul nou va da posibilitatea aparitiei si in Romania a unor preturi gen 1,99.

Cat priveste trendul inflatiei, dupa aceeasi experienta vest-europeana, se constata ca inflatia a scazut dupa preschimbarea monedelor. Totusi, nu este exclusa posibilitatea aparitiei unor efecte inflationiste. Asta numai pentru ca s-ar putea ca unii romani sa fie tentati sa se indrepte spre valuta, in situatia in care nu vor gasi la inceput lei noi (asa cum s-a intamplat, de exemplu, in Rusia). Apoi, o alta cauza, ar putea aparea prin cresterea consumului de lei vechi in sectorul imobiliar. intre altele, s-ar mai putea ivi riscul, ce trebuie luat in calcul ca risc operational, si anume: schimb de moneda, de alimentarea casieriilor , a ATM-urilor s.a. - un risc de regula mai ridicat la bancile retail. in general, in tarile unde a avut loc denominarea, costurile ce trebuiau acoperite prin desfasurarea acestui proces au grevat bugetele bancilor comerciale, si aceasta numai in anul denominarii. S-a luat in studiu si preferinta populatiei pentru moneda noua. Constatarea generala a fost ca, in primele trei luni de la denominare, circa 75% din populatie s-a pronuntat pentru insemnele noi.

Potrivit calendarului stabilit pentru denominarea leului, vechile insemne monetare vor circula inca 18 luni si vor putea fi preschimbate, la BNR, inca 3 ani dupa incetarea puterii lor circulatorii. in legatura cu aceasta perioada, BNR este de parere sa nu se faca constringeri, pe cand bancherii sant de parere ca perioada de circulatie duala a leului vechi si a celui nou ar trebui sa fie cat mai scurta, ceea ce ar conduce la minimizarea costurilor de administrare in sistem. Experienta altora (Polonia, Bulgaria) arata ca, indiferent de marimea perioadei, schimbul de moneda s-a produs, in proportie de 80 - 90% in primele sase luni dupa denominare.