Greva la Posta. Un eveniment care, in orice societate democratica si cu pretentii de civilizatie, nu ar insemna o noutate prea mare. Cum Romania nu este insa o tara tocmai democratica si civilizata, in ciuda pretentiilor emise cu caramida in piept de toate echipele care s-au sucedat la guvernare, greva de la posta inseamna pentru 75% din cele 6 milioane de pensionari un adevarat dezastru. Batranii nu-si vor mai primi la timp banii pentru medicamentele pseudo-compensate, nu-si vor mai putea achita - nu la timp, ci deloc - taxele si impozitele la stat, nu vor mai avea bani de mancare. In acelasi timp, sutele de mii de elevi nu-si vor mai primi la termen alocatiile, somerii nu vor mai capata decat cu intarziere, cozi si nervi ajutoarele sociale.
Pe de o parte, actiunea postasilor pare de inteles. Nimeni nu vrea sa care in spate o geanta de 10-20 de kilograme o zi intreaga, batand din poarta in poarta pentru a duce o scrisoare sau un ziar, pe soare sau ninsoare, pentru doar 4-5 milioane de lei pe luna. Din pacate, conflictul pare sa fi fost declansat nu de caratorii cu carca, ci de oficiantii care stau degeaba pe la ghisee si se fac ca muncesc, zambind plini de fericire la cei doi-trei clienti care se vad obligati sa stea cate jumatate de ora la coada pentru a cumpara un timbru sau pentru a trimite un mandat postal.
Nu are rost sa privim prea departe pentru a avea confirmarea acestei stari de lucruri. Intr-un oras cu peste 300.000 de locuitori, cum este Galatiul, corespondenta se ridica doar o singura data pe zi, ca in catunele din Bangladesh, batranii si invalizii nu au cum sa ajunga la ghiseele Postei centrale, din lipsa nu a unei rampe pentru handicapati, ci macar a unei balustrade plantate pe marginea scarilor impozante, iar oficiantii stau cu placere degeaba, foind trei hartii si asteptand zambitori sa primeasca salariile. E o alta stare de fapt, caracteristica pentru genul de "societate democraticaā€¯ romaneasca. Mentalitatea de functionar comunist, care a disparut, cu greu, din multe institutii, domneste plina de ingamfare la Posta. Un amanunt: daca Posta Romana este unitate strategica, de ce nu se asigura o treime din activitate, in cazul grevei. Ce-ar fi daca, maine-poimaine, vor intra in greva si electricienii, telefonistele sau cei de la radiocomunicatii? Doar e democratie... Democratie romaneasca...