Multi dintre noi se plang ca nu au bani sa le puna copiilor o paine pe masa si ar face orice sa se poata angaja undeva. Cei mai multi sunt totusi de partea trasului matei de coada. AJOFM a organizat recent o bursa a locurilor de munca si, spre surpriza neplacuta a angajatorilor prezenti, posturile oferite nu au fost pe placul somerilor sau al celor care se aflau in cautarea unui serviciu, desi in unele cazuri salariile ajungeau pana la 1.000 de lei, plus tichete de masa. Nu spune nimeni ca la preturile de astazi banii astia ar fi cine stie ce, dar pentru inceput era bine. Nu si pentru candidatii nostri, care au trecut in revista posturile ca si cum ar fi inspectat preturile in piata si au plecat asa cum au venit. Cu mainile in buzunare.

Unii dintre ei stiau foarte bine ce fac pentru ca au mai facut exercitiul asta si pana acum. Oamenii prefera sa ramana someri si sa ia bani in continuare de la stat, dar si sa lucreze la negru pentru "completarea" veniturilor. Daca ne orientam atentia catre proaspetii absolventi, lucrurile stau si mai prost. Ei nu primesc oferte, ci le fac, dom‘le. Isi exprima pretentiile ostentativ in euro sau dolari, de parca ar fi lucrat cinci ani pentru Bill Gates si acum le fac o favoare celor care vor sa-i angajeze.

Si ne mai miram de ce ne cotropesc moldovenii, turcii si chinezii. Pai iata raspunsul. Lipsa de profesionalism si seriozitate ne-a adus in situatia de a ne bate cu strainii, deocamdata la figurat, pentru un loc de munca. Pana la urma, patronii au dreptul de a angaja persoane responsabile, care nu stramba din nas la orice schimbare a politicii administrative a firmei, mai ales daca asta nu le afecteaza veniturile si nu le pune in pericol slujbele.

Ca de obicei, somerii nu vor intelege cat de greu le poate fi decat atunci cand statul va inchide definitiv robinetul si ii va lasa sa se descurce singuri. Si o va face cu siguranta in viitorul apropiat, indiferent cat de mult vor fi afectate interesele electorale ale celor care ne conduc, pentru ca nu mai au de ales. Ideea constituirii fondului de somaj a fost ca persoanele care au ramas fara un loc de munca sa treaca mai usor peste efectele lipsei banilor pana isi gasesc o noua slujba, nu sa se complaca pana la varsta pensionarii in aceasta situatie. Sper doar ca statul sa se destepte mai repede si sa-i trimita cu adevarat la munca pe acesti pierde-vara pana nu va fi prea tarziu.