Traian Basescu a jucat totul pe o singura carte - acuzatia de frauda. Daca a fost sau nu una castigatoare, se va vedea in turul doi de la prezidentiale. Pana atunci, acuzatiile lansate de Alianta PNL-PD zdruncina din temelii scena politica romaneasca. Ba mai mult, cutremurul politic de la Bucuresti s-a resimtit si in cancelariile europene, care au fost nevoite sa-si abata atentia de la Ucraina pentru a vedea ce se intampla in Romania.
Greu de spus ce parere si-au facut occidentalii despre modul in care s-au desfasurat alegerile dambovitene, cata vreme noi, romanii, ne-am si impartit in doua mari tabere: unii care ne declaram convinsi ca alegerile au fost fraudate in stil mare si altii care cred ca toate acuzatiile referitoare la furtul voturilor fac parte dintr-un spectacol electoral bine regizat de catre Alianta.
In acest moment, ambele tendinte sunt determinate mai mult de argumente de natura afectiv-emotionala. Sunt prea putine fapte pentru a putea trage o concluzie clara legata de acest subiect. Au fost autocare. Dar in toata tara sau doar in anumite judete? Au influentat turistii electorali intr-o masura semnificativa rezultatul votului exprimat duminica? Cat priveste problema softului de la BEC, ceata este si mai groasa.
Deocamdata, Alianta se afla intr-un mare impas. De fapt, nu Alianta, ci Basescu, singurul care mai are emotii electorale in acest moment. Si asta pentru ca, pana acum, el nu a reusit sa demonstreze decat o eroare - grava, dar eroare - la numararea voturilor. Aceasta este realitatea. Alianta nu a putut sa demonstreze intentia de frauda si nici macar efectul defavorabil pe care l-ar fi avut aceasta eroare pentru Alianta si candidatul ei la Presedintie. Argumentul ca institutiile statului sunt cele care trebuie sa verifice aceste acuzatii nu sta in picioare. La fel de neconvingatoare au fost insa si explicatiile PSD si ale BEC privind aceasta problema a disparitiei voturilor nule.
S-au rostit cuvinte grele: anularea alegerilor, repetarea scrutinului, ca sa nu mai vorbim despre cererea de arestare a presedintelui Institutului National de Statistica. Obisnuiti de atatia ani sa-l auzim pe Vadim tunand si fulgerand in aceasta opereta a conspiratiei mondiale indreptate impotriva unui candidat, ne-a fost greu sa inghitim discursul justitiar al presedintelui PD, care voia sa-l trimita urgent dupa gratii pe cel care a raspuns de procesul numararii voturilor. Atat PD, cat si PNL au avut reprezentanti in cadrul Biroului Electoral, la nivel central si judetean, oameni care nu au adus pana in acest moment nici un argument clar privind o frauda de proportii. Si este greu de crezut ca aceste dovezi vor veni curand. Subiectul fraudarii alegerilor are cele mai mari sanse sa ramana o simpla tema de campanie in finala care se da pentru Cotroceni, daca Basescu nu va reusi sa aduca rapid argumente care sa sustina afirmatiile sale.