Nicio saptamana nu a trecut de cand fotbalul romanesc se scalda in sampanie, admira artificiile sclipitoare si-si numara milioane de euro de la UEFA, drept premiu pentru calificarea la EURO 2008, pentru ca tragerea la sorti a preliminariilor Mondialului din 2010 ne-a facut sa lasam steagurile in berna. Din exuberanta unui European pe care nu ne mai ramane decat sa-l castigam, am devenit terni, cand mana lui Abedi Pele ne-a plasat in aceeasi grupa cu vicecampioana mondiala, Franta, si cu rivala noastra de traditie, Serbia. De la vladica la opinca si de la Piturca si Mircea Sandu la chibitul din Cismigiu, toata lumea tremura ca varga, temerea cea mare fiind ca sansele nu-s tocmai incurajatoare de a prinde intrecerea din Africa de Sud. (Vorba vine ca din Africa de Sud, asa cum a decis FIFA, pentru ca la stadiul de dezvoltare a infrastructurii si la lipsa de securitate din aceasta tara este greu de crezut ca Mondialele vor ajunge pe continentul negru, fiind mult mai aproape de o revenire in Japonia, Germania sau SUA.)
Franta este Franta, orice s-ar spune. Din campionatul lor, dar si din celelalte unde sunt imprastiati urmasii lui Platini, sunt jucatori de valoare cat sa alcatuiasca vreo trei echipe nationale. Si totusi, vicecampioana mondiala, fara Zidane, a stat la mana Italiei pentru a prinde Europenele, dupa ce Scotia i-a jumulit pe cocosii lui Henry si Ribery si acasa, si in deplasare. Serbia, aceasta Brazilie a Europei si detinatoare a palmaresului fostei Iugoslavii, ne este rival de traditie. Vecini si prieteni, sarbii ne sunt superiori in urma rezultatelor directe, dar in preliminariile lui EURO 2008 au fost una dintre cele mai inconstante echipe.
Nu mai incape indoiala ca Piturca e uns cu toate alifiile. Stie sa citeasca adversarii si actuala generatie de jucatori tineri - Lobont e pisica din poarta, Chivu - regele din defensiva, iar Mutu gaseste calea spre gol in orice situatie -
a ajuns la maturitate. Exista deci premisele marii performante. Ramane doar ca meciurile directe cu principalele pretendente sa fie abordate cu incredere, curaj si daruire si e imposibil sa nu apara rezultatele favorabile, dovada incurajatoare fiind 'dubla' cu Olanda. De aceea, temerea pare nejustificata si optimismul ar trebui sa ne mane in lupta. Atentia maxima trebuie acordata echipelor mai slab cotate, Lituania, Austria si Insulele Feroe. Si dupa 12 ani, Romania ar putea ajunge la Cupa Mondiala, fara a mai tremura la baraj.