In tarile din Uniune, acolo unde romanii nostri au ales sa munceasca, nu sunt caini cu colaci in coada, iar slujbele lor, in cele mai multe dintre cazuri, nu au nicio legatura cu ceea ce au facut acasa si totusi ei sunt siguri de un lucru - nu se vor intoarce acasa. Multi dintre ei si-au adus familiile, astfel ca de Romania nu-i mai leaga decat trecutul. Un trecut trist, in care traiau de azi pe maine.

Spre exemplu, un roman stabilit in Italia a reusit in sase ani sa-si aduca sotia si cei trei copii, pe care i-a inscris la o scoala din localitatea in care s-a stabilit. Munceste mult si greu, dar nu da inapoi, si-a facut acte si este mai mult decat sigur ca nu se va mai intoarce in Bacau. S-a intors in Romania, intr-o scurta vacanta, si nu a putut sa nu observe discrepanta dintre cele doua civilizatii - cea romaneasca si cea italiana. In vreme ce in Romania exista locuri in care iti este frica sa mergi pentru ca stii ca sunt "patronate" de diversi interlopi, in Italia simplul fapt ca ridici glasul pe strada atrage privirile carabinierilor. In Romania, "smecherii" isi arata muschii, dovedind cat de mult pot incalca legea, fara sa li se intample nimic, pentru ca stiu pe cine sa "unga", spre deosebire de Italia, unde, oricat de bogat ai fi, in momentul in care ai incalcat legea, te opresti singur si-ti chemi avocatul. Omul acesta ne-a spus ca nu se intoarce in tara pentru ca oricat de multi bani ar strange nu ar putea face fata la repeziciunea cu care se duc banii in Romania. Mai mult, el este convis ca fiii lui merita mai mult si ca au alte oportunitati in Italia.

Multi dintre romanii care s-au stabilit acolo si-au luat familiile si nu se vor mai intoarce multa vreme de acum incolo in tara noastra. Unii lucreaza acolo in conditii de ocnas, dar ii intareste ideea ca reusesc sa castige intr-o luna cam cat luau acasa in trei luni de munca. Este adevarat ca ei au ales sa faca asta, dar alegerea lor a fost data de conditiile de trai din tara.

Domnii parlamentari, care au fost si sunt la putere si care acum se pregatesc de alegeri, ar trebui sa stie ca ei au cauzat exodul romanilor, care au plecat sa fie slugi in tari straine, in loc sa munceasca acasa la ei. Ei au facut asta prin simplu fapt ca atunci cand se mai putea face ceva nu au facut.