Asistam de o vreme incoace la jocul de-a soarecele si pisica ce se poarta intre justitie si alte institutii responsabile si o serie de oameni politici si de afaceri. Ii spunem joc deoarece pisica nu a prins inca nici un soarece, dar ii este drag sa-l alerge, sa-l sperie, sa-l ameninte, sa-l mai ameteasca din cand in cand. Este un joc si pentru ca nu se lasa vazuta latura grava a faptelor unora dintre soricei, mai bine zis guzgani, care au mancat pe saturate din cascavalul national. Spre exemplu, ni se prezinta intr-o imbracaminte mediatica adecvata nu stiu ce fapte comise de doi procuratori, de altfel bine cunoscuti publicului, care si-au bagat niste banuti in buzunar fara sa aiba voie. Un fleac, un milion de dolari.
Problema care ar trebui sa ne intereseze la acest caz nu este cea care ni se baga pe gat, adica ce va zice FIFA sau ce va zice nu stiu ce portar, care a ajuns acum director la FRF. Ar trebui sa ne preocupe evaziunea fiscala pe care au comis-o, sau nu, cei doi protagonisti ai scandalului. Normal ar fi fost ca Fiscul sa se autosesizeze imediat ce s-a declansat acest scandal, asa cum a facut-o atunci cand a fost vorba de ruda unuia dintre cei doi procuratori, care, culmea, tot cu fotbalul se ocupa. Dar Fiscul a tacut pana ieri, cand, la presiunea intrebarilor unor jurnalisti, a recunoscut laconic, prin vocea lui Sebastian Bodu, ca a fost inceputa o ancheta in aceasta cauza.
La fel se intampla si in cazul scandalului din jurul unui om de afaceri din zona petrolului. ßi in acest caz, ni se arunca in ochi probleme legate de imaginea firmei, de impactul anchetei asupra afacerilor companiei petroliere, de drepturile omului, care au fost lezate la culme, si alte asemenea piste false. De fapt, toata chestia este legata de o persoana fizica, ce, impreuna cu un "grup de interese" sau de prieteni, cum vreti sa-i spuneti, a jonglat mai mult sau mai putin legal la bursa cu niste actiuni ale companiei pe care o conduce. Atat si nimic mai mult. Nimeni nu ataca firma sau imaginea ei, nici partenerii de afaceri ai companiei. Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori, ni se arata ce trebuie vazut, ni se spune ce trebuie auzit si ni se explica doar ce se vrea a fi explicat, fara sa fim lasati sa intelegem asa cum trebuie jocul devenit la moda in zilele noastre - De-a soarecele si pisica!