Una din temele servite de Băsescu în campania electorală dă tot mai pronunţate semne de transformare în gogoaşă de prost-gust. Bătălia cu marii corupţi a rămas la nivelul declarativ, fără a exista şi dovadă că se pregăteşte, în sfarşit, puţină acţiune.
Prin ianuarie-februarie, 2005 părea că are semne bune. Rand pe rand, intrau la odihna arestului nume cu rezonanţă. Corneliu Iacubov şi Dumitru Sechelariu au fost printre primii grei băgaţi la răcoare. Pentru a nu semăna doar cu o vanătoare de vrăjitoare pesediste, a făcut o noapte de bulău şi fruntaşul penele Dinu Patriciu. Niciunul dintre ei nu mai este în momentul de faţă după gratii, popasul marilor corupţi prin arest fiind de cateva zile sau două luni, în caz de mare ghinion.
Faptul că în ultimele zile au fost dezlegaţi cainii fiscului pare mai degrabă o încercare de îmbunătăţire a imaginii. Imagine şifonată şi mai tare după ce, în raportul publicat ieri de Transparency International, se arată că Romania nu a făcut nici un progres în bătălia cu corupţia. Suntem la 86 de locuri distanţă de poziţia întai, pe care este situată cea mai curată ţară.
Peste o lună, Băsescu împlineşte un an de cand este preşedinte-jucător, cum îi place să-şi spună. In tot acest timp nu s-a întamplat nimic relevant, în afară unor eterne şicane politice. Curăţenia de primăvară cu care ne ameninţa s-a transformat în curăţenie de gargară. Iar Băsescu dă tot mai multe semne că vrea să fie înfrant de serviciile secrete romaneşti, după modelul Constantinescu.