Mult-discutatul si controversatul raport "Tismaneanu" a avut, pe langa unele parti discutabile, numeroase parti pozitive. Prezentarea in plenul Parlamentului si reactiile celor prezenti au constituit un adevarat dus rece pentru cei care sperau ca am scapat de mizeria care ne-a otravit, celor mai multi dintre noi, o buna parte a vietii.
Circul jalnic initiat de presedintele PRM a starnit, pe buna dreptate, un "tsunami" de indignare, dar si o formidabila tristete. Despre indignare nu are rost sa mai vorbim pentru ca niciun om cu bun- simt nu poate fi de acord cu invectivele aruncate desantat de un cetatean cu statut de parlamentar. Apelative precum "limbricul dracului" sau "boule", sau "ma nenorocitule" n-ar trebui sa fie niciodata auzite in Parlamentul Romaniei!
Nu are rost sa comentam nici atitudinea mult prea blajinului presedinte al Senatului, care si-a scuzat ingaduinta fata de turbulenti prin faptul ca a incercat sa evite o bataie in toata regula.
De castigat, a castigat totusi acelasi Traian Basescu, care a dovedit ca este capabil sa-si stapaneasca nervii in momente critice. Ca sa nu mai vorbim de fermitatea cu care a rostit un discurs de mult asteptat de multi romani. Un alt posibil castigator poate fi Gigi Becali, spre care se vor indrepta, probabil, voturile acelei parti a simpatizantilor PRM care nu par deloc incantati de iesirile putin controlate ale liderului care s-a dat in stamba in plenul Parlamentului. Tot printre castigatori s-ar putea numara si membrii partidului condus de domnul Geoana, aparent satisfacuti de "lectia" data societatii civile.
Din pacate, cei mai multi dintre romani nu au avut decat de pierdut. Tocmai cand doream sa ne prezentam lumii ca fiind un popor civilizat, am dovedit, prin reprezentantii unei parti a electoratului, ca lucrurile nu stau deloc bine in ceea ce priveste bunul-simt ori comportamentul civilizat, sau ca "mineriadele" de orice fel nu sunt chiar de domeniul trecutului.