O noapte memorabila in care 2006 s-a transformat in 2007, iar Romania dintr-o tara cu aspiratii spre Uniunea Europeana intr-o tara membra a acestei Uniuni. Fericirea romanilor care au trecut in primele zile ale lui 2007 dintr-o tara in alta folosind doar cartea de identitate si bucuria altora de a se regasi printre cetatenii unei Europe unite cu drepturi egale au fost primele sentimente placute ale multora dintre noi dupa un an zbuciumat, plin de scandaluri si deloc lipsit de intrigi.

Odata cu anuntatul congres al PNL se pare ca totul va reveni la normal. Liberalii, scindati in urma ruperii aripii Stolojan-Stoica, dau tonul pe scena politica. Congresul PNL a fost precedat de zilele portilor deschise la Palatul Parlamentului, unde un liberal de seama, seful Camerei Deputatilor, a jucat rolul unui ghid unic, al celei mai mari cladiri din lume. Asta dupa jenanta scena in care dorinta lui Bogdan Olteanu de a planta un pom in fata Parlamentului s-a lovit de proverbiala dorinta a romanilor de a lucra fara a se implica in ceea ce fac. Probabil toleranta fata de cei care l-au pus intr-o ipostaza penibila pe presedintele Camerei Deputatilor a fost maxima, in bunul spirit al sarbatorilor inca neincheiate la romanii neaosi.

Revenind la liberalii care isi string rindurile pentru a vota, probabil, in unanimitate sau in majoritate aceeasi conducere de partid, astept evenimentul pentru a putea face o comparatie cu social democratii si democratii care si ei au ales, in vechiul an, echipele din fruntea partidelor.

Experimentul de democratie si transparenta demonstrat de social democrati nu cred ca va putea fi expus publicului de liberali, ale caror decenta si sobrietate istorica s-au cam diluat in ultimul timp, de cind Tariceanu este sef, iar atacurile asupra sa, din toate partile, au condus la o scadere a acestei imagini in perceptia publica.

In plan local liberalii nu prea au multe de despicat. Cel putin teoretic. Voci de prin tirg si-au indreptat tirul birfelor spre aripa desprinsa din PNL semnatara a Platformei devenite intre timp partid. Aripa galateana, spun circotasii, a fost creata ca o nisa a actualei conduceri a PNL Galati pentru o eventuala refugiere in cazul unei alarme. De altfel, nici contactele telefonice ale platformistilor locali cu liberalii ramasi in partid nu au ramas neintoarse pe toate fetele.

Scaldatul in ape tulburi inca mai este practicat la inceputul acestui an in PNL. Dupa congresul din aceasta luna urmasii Bratienilor nu vor avea timp de odihna, mai ales ca alegerile pentru Parlamentul European bat la usa. Atunci sabiile vor fi scoase din teci doar cit sa intimideze adversarul. Ce va urma…