Extragandu-se, pentru cateva zile, din peisajul politic complex rezultat din recentele alegeri, presedintele Bush are ocazia sa se adreseze Americii si lumii in noua sa situatie de lider mondial nr.1, dar care trebuie sa tina seama neaparat de un factor: Congresul SUA. Participarea sa la doua importante reuniuni la varf - a statelor din bazinul Pacificului si a NATO - il va obliga sa expuna noua politica internationala a Americii. O va face si public, dar mai ales in intalnirile pe care le va avea cu practic toti liderii semnificativi ai lumii de azi.
Marea intrebare este daca seful Casei Albe va fi avut timpul necesar pentru a anunta o schimbare de traiectorie in politica sa externa. De o noua abordare, Washing-tonul are oricum nevoie. Necesitatea schimbarii a demonstrat-o infrangerea Partidului Republican in recentele alegeri, a confirmat-o demisia se-fului Pentagonului, au intarit-o reactiile liderilor politici vest-europeni, a explicat-o, pe indelete, presa mondiala.
Linia dura a neoconservatorilor americani, toata lumea este de acord, este in impas. In Irak, situatia pare fara iesire (onorabila), in Afganistan - stagnare periculoasa, in confruntarea cu Iranul, Coreea de Nord, Siria - nicio speranta concreta de dezamorsare, in conflictul palestiniano-israelian - tensiune in crestere. Iar dincolo de aceste puncte fierbinti - relatii tot mai ambigue si cu principalele puteri europene, si cu Rusia, la care se adauga valul antiamerican care se amplifica in America Latina. Plus "splendida izolare" a SUA la ONU, in randul statelor care au aderat la Protocolul de la Kyoto, in alte instante internationale. Ceva la Washington trebuie facut.
Ceea ce nu inseamna, Doamne fereste, ca America ar fi pe marginea prapastiei. Economia merge bine, si asta pentru americani este un lucru esential. Institutiile democratice, verificate prin secole, func-tioneaza asa cum trebuie, iar acum, in conditiile coabitarii intre republicani si democrati, au la indemana atuuri suplimentare. Ar exista totusi un risc, si anume ca presedintele si echipa lui sa mearga pe aceeasi cale, intransigenta, din ultimii sase ani. Dar ar fi pacat si pentru Statele Unite, si pentru lume, in general, ca urmatorii doi ani ai mandatului prezidential al lui George W. Bush sa infunde mai mult lucrurile intr-o situatie fara iesire. Electoratul american s-a pronuntat, in orice caz, intelept, si nu intamplator comentariul ziarului britanic "The Guardian" asupra alegerilor se intituleaza "Thank You, America". Asteptam si articole care sa poata avea titluri de genul "Thank you, Mr. President".