Astazi ar trebui sa mergem cu totii la vot ca sa raspundem la inca una dintre intrebarile existentiale ale Romaniei de dupa 1990. Trebuie sau nu sa ramina Basescu presedinte al tarii dupa ce parlamentarii au decis ca merita suspendat? Raspunsurile la aceasta intrebare, invers decit cele care figureaza pe buletinele de vot, sint cele care vor fi oferite de fiecare dintre cei care vor merge la urne in singura simbata electorala din ultimii 17 ani. Indiferent daca raspunsul va fi DA sau NU, alaturati dumneavoastra sentinta data de aceste cuvinte, sint lucruri care vor ramine fara indoiala la fel.

Suspiciunile. Daca votul nu se va termina cu un scor detasat pentru demitere sau impotriva ei, vom simti tunetele si fulgerele perdantilor pe motivul fraudarii referendumului. Nici un proces electoral de pina acum nu a scapat acestui exercitiu balcanic de aruncare a pisicii. Cum jucatorii politici de pe la noi au parasit de mult zodia realismului, nu ma astept sa apara nimeni care sa-si asume macar greseli de campanie si de mesaj electoral, daramite vreo greseala fundamentala, de platforma politica sau de exercitare a mandatului.

Discursul impertinent. Fie perdanti, fie cistigatori, reprezentantii celor doua tabere implicate in disputa electorala vor sti, fara indoiala, sa sara din nou calul in declaratii postreferendum. Desi vom auzi fara indoiala combinatii de cuvinte care includ "sfintele" notiuni de "popor", "interes national", "democratie", "patriotism", "cinste" etc., cel mai probabil discursurile vor fi calibrate pe atacuri la persoana, trecindu-se ca de obicei la demonizarea invinsului si la confectionarea unei aure pentru cistigator. Implicit se va trece la stergerea cu buretele a pacatelor celor victoriosi si la caricaturizarea slabiciunilor pierzatorilor.

Apelul national. Indiferent cine va pierde cursa de astazi, cel care o va cistiga se va grabi sa proclame ca din acest moment incepe alta. Ca votul legitimeaza un nou "heirup" national, ca trebuie sa punem din nou cu totii umarul, sa credem in forta poporului, sa fim alaturi de cei mai noi "unsi" ai neamului etc. Se pare ca va mai curge inca multa apa pe Dunare pina cind vom scapa de entuziasmul desantat al cistigatorilor, care vad in fiecare victorie o noua ocazie de a-si clati gura cu enorme bule de sapun.

Mintea tocita de sute de minute de televiziuni despre referendum, ochii asaltati de omniprezentele reclame electorale, urechile infundate de discursuri, batai din palme si concerte, picioarele "obosite" doar de un drum pina la sectie, iar miinile de un singur vot. Cam atit ne costa referendumul de astazi... Insa ce primim in schimb? Reluari la pret de premiere...