Disperarea provoaca uneori manifestarea celor mai tenebroase instincte. Nu de putine ori auzim cum, in grupuri umane periferice, femeile isi iau copiii de picioare si-i folosesc drept ghioage pentru a lovi in agresori. Cu mintea intunecata de furie, nu aud tipetele sfasietoare ale plozilor care-si dau duhul. Este greu de explicat un astfel de comportament, care nici macar animalic nu poate fi numit. Cert este ca avem de-a face cu inversul instinctului de conservare, cu un mecanism perfid, diabolic, precum se intampla si in acele comunitati umane care pun mai intai copiii in fata gloantelor.
Situatia nu este insa specifica doar comunitatilor periferice sau primitive. Ea se manifesta, in forme mai subtile, dar la fel de perfide, si in zone mai civilizate. Aflam in aceste zile ca multi copii sunt trimisi sa faca propaganda politica, cum sunt implicati in chestiuni murdare. Auzim ca Organizatia de elevi a PD Iasi i-a trimis ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, o numaratoare scolara, dupa ce acesta s-a contrazis cu un grup de elevi dintr-o scoala din Braila in privinta numarului de stele de pe steagul Uniunii Europene. Lasam la o parte faptul ca, atunci cand auzi de o organizatie politica de elevi, gandul te duce la era comunista cu organizatiile ei de pionieri si utecisti. Daca ar fi fost vorba de o organizatie de cercetasi, altfel am fi privit lucrurile, am fi fost chiar incantati de indrazneala acelor elevi. Asa, ne dam seama ca ne aflam in fata unei manipulari odioase.
Tot din aceeasi zona, primim si informatia ca sute de minori au fost adusi din judet si tinuti toata ziua in soare ca sa il vada si sa-l aplaude pe Traian Basescu la mitingul de la Iasi. In acest caz, lucrurile sunt chiar mai grave daca dam crezare informatiei potrivit careia elevii din Mironeasa au fost mintiti ca vor merge intr-o excursie la manastirile din nordul Moldovei. Cazul nu este singular, fiindca exista informatii ca in mai multe localitati din nordul Moldovei elevii au fost imbarcati in autocare de catre lideri democrati locali si dusi la mitingul de la Iasi, cu si fara vointa lor.
Politizarea scolii este un act degradant nu numai pentru cei care o fac, dar si pentru cei care o accepta sau se fac ca nu o vad - fie ca este vorba de personalitati politice, fie ca este vorba de autoritati. Implicarea copiilor in politica, mai ales in aceste zile fierbinti de dinaintea referendumului, dovedeste lipsa de scrupule a politicienilor, care - la fel ca si femeile care isi folosesc copiii drept ghioage - sunt atat de orbiti incat nu-si dau seama ca distrug pana si ultima picatura de inocenta din sufletul micutilor.