Noul scandal de la varful Ministerului Administratiei si Internelor vine sa confirme un lucru pe care multi il cunosteau, insa nu mai doreau sa-l recunoasca, din diferite motive. Dupa venirea la putere a Aliantei Dreptate si Adevar, in mod paradoxal, cu toata zarva electorala care i-a insotit ascensiunea si in ciuda declansarii unor teleanchete zgomotoase, coruptia cea atat de hulita s-a metamorfozat, micuta de ea, intr-o papusica, intr-o jucarioara stricata, bagata in seama, sporadic, doar de copilasii din presa. Intocmai povestii dintr-o fabula a lui Cincinat, cu trecerea timpului, mistretul portocaliu si-a dat seama ca e ruda de sange cu porcul trandafiriu, sau viceversa, totalmente straini de restul vietuitoarelor: "Un porc vazand ca un mistret/Privea la dansul cu dispret,/Ii zise:'Ia mai lasa, frate,/Cautaturile-astea crude;/Ce, ai uitat ca suntem rude?'/Mistretul, plin de bunatate,/I-a zis:'Dreptate, poate, ai,/Dar printre oameni de cand stai/(Si-atunci mistretul a suras)/Atat de mult cu ei te-asemeni/Ca, frate, parca sunteti gemeni.../Si faci familia de ras.'".
Cam de aici vine si pericolul dezvaluirilor procurorului Marian Santion despre presiunile facute asupra lui de ministrul Vasile Blaga pentru a musamaliza dosarele ori a-i scuti de anchete pe stabii din minister, acuzati de mismasuri cu locuintele de serviciu. Ce Dumnezeu, mersese prea departe. Era la un pas sa faca "famiglia" de ras. In aceeasi categorie, la o scara superioara, se incadreaza si motiunea contra ministrului Justitiei initiata de Partidul Conservator si votata de cei 81 de senatori, nu numai ai Opozitiei, ci si "tradatori", chiar din Alianta-Coalitie. Trebuie inlaturata grabnic din guvern persoana aceasta insuportabila care o tine gaia-matul cu Agentia Nationala pentru Integritate, o institutie care, de asemenea, ar produce in viitor mare deranj printre cei care dispun porceste de demnitatile publice, de functii incompatibile, de conflicte de interese, prapadind jirul bugetar, in nestire.
Putin le pasa lor ca pana la 31 martie Comisia Europeana asteapta de la Romania primul Raport privind progresele in justitie. Nu-i mai intereseaza pe dumnealor ca in cazul in care tara noastra nu va indeplini cele patru obiective - dintre care unul se refera expres la infiintarea acestei Agentii - mentionate in decizia adoptata la 13 decembrie 2006, Comisia poate aplica masuri de salvgardare. Este vorba, mai exact, despre clauza sectoriala pe justitie, conform careia exista posibilitatea ca statele membre ale Uniunii sa nu recunoasca si sa nu execute sentintele judecatoresti si metodele de arestare din Romania.
Ei si, grohaie cei cu soriciul ingrosat de nesimtire si huzur, cu burtile rasfrante peste bracinar de-atata osanza din grauntele contribuabilului? O s-o tocam noi legea aia cu Agentia, de vor ramane din ea doar betele, ca sa va saturati voi de lupta anticoruptie pana o sa va vina lehamite.
Si pana unde se vrea sa se ajunga cu intarirea puterii procurorilor si a judecatorilor? Nu vedeti, fratilor de uruiala grasa, ca se urmareste uzurparea proviziilor noastre, adunate cu-atatea sacrificii, prin eforturi suprafaunistice de peste un deceniu pentru malaxarea in aceeasi troaca a intereselor mafiei politico-financiare si de afaceri? Auziti, ce tupeu, la procurorul-sef de la DNA, Daniel Morar, sa sustina el ca prin actiunile noastre, prin criticile directe la adresa Ministerului Justitiei, indirect, s-ar simti criticata si aceasta nesuferita de institutie, care a indraznit sa trimita in judecata in 2006 sapte parlamentari, doi secretari de stat si un membru al guvernului. Cum sa nu iti vina sa scurmi, chiar asa fara sarma-n nas, pana la cel mai murdar dosar de coruptie, atunci cand acelasi procuror afirma ca: "Þara a facut eforturi solide pana a obtine aderarea, dar acum a abandonat aceasta sarcina ca un copil plictisit care-si arunca jucaria."?
Vedeti, de-asta e necesar sa scapam de-alde Monica Macovei, de-alde Marian Santion si de toti cei care inca nu au sesizat cum e cu coruptia, mai mare sau mai mica. Sa le mai dam o lectie de buna purtare, pentru ca au uitat vorba aceea care zice ca daca te bagi in tarate, te mananca porcii! Au uitat ce a patit procurorul Cristian Panait? Nu-si mai aduc aminte nici de moartea suspecta a procurorului DNA Luminita Sega, la numai 42 de ani?
In fine, devine din ce in ce mai limpede care este substratul tuturor opintelilor actualei clase politice de a crea impresia ca lupta anticoruptie e o bagatela.
Ca toti cei care o iau in serios nu au nicio sansa. Poate decat pe aceea de a se trezi intr-un joc de copii cu o papusa stricata, intr-o gradinita izolata pe varf de munte ori intr-un catun uitat de lume. Totusi, daca cei ce se simt cu musca pe grumaz ar ciuli urechile mai bine, ar auzi un scancet bolborosit din care se descifreaza un mesaj amenintator: "Monica, magistrati cu demnitate, nu va fie frica, mafia pica!"