Era cit se poate de limpede ca presedintele Traian Basescu nu isi va schimba decizia de a-l desemna pe Calin Popescu Tariceanu drept premierul insarcinat cu formarea noului guvern. Totusi, noul sef al statului s-a intilnit la Cotroceni cu delegatiile tuturor partidelor parlamentare pentru consultari, desi a declarat ca acest demers este o formalitate, derivind dintr-o prevedere constitutionala.
in timpul negocierilor, liderul PSD Adrian Nastase a incercat sa-l convinga pe presedintele Traian Basescu ca Uniunea formata din PSD si PUR, obtinind cel mai mare scor al alegerilor din 28 noiembrie, ar trebui sa beneficieze de prima optiune pentru desemnarea unui candidat la functia de premier. Acesta urmind sa incerce formarea unui guvern bazindu-se pe o majoritate parlamentara care nu exista in zona Aliantei, dupa cum s-a dovedit la alegerea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Pe ce majoritate parlamentara se bizuie, Adrian Nastase nu a precizat insa. O alta varianta pe care delegatia PSD a prezentat-o lui Traian Basescu a fost cea a unui guvern de mare coalitie care sa asigure continuarea ambiantei de pace sociala si stabilitate politica. Despre persoana care ar urma sa formeze un asemenea guvern n-au fost facute precizari.
Umanistii lui Dan Voiculescu s-au declarat decisi sa sustina in Parlament si in afara lui orice formula guvernamentala capabila sa asigure continuitatea procesului de reforma, fara a conditiona acest gest de participarea la guvernare, dar cu pastrarea respectarii identitatii politice si doctrinare a partidului. Cum PUR nu are majoritate parlamentara care sa-i permita sa faca propuneri privind candidatul la functia de prim-ministru, Traian Basescu i-a expediat pe umanisti dupa cinci minute de discutii.
Pe de alta parte, Corneliu Vadim Tudor si delegatia PRM l-au tinut de vorba pe seful statului mai mult de o ora, timp in care i-au facut acestuia mai multe propuneri punctuale. in ceea ce priveste propunerea lui Traian Basescu pentru functia de prim-ministru, respectiv Calin Popescu Tariceanu, liderul PRM a spus ca asteapta sa vada cu ce program si echipa se va prezenta acesta. Corneliu Vadim Tudor a mai declarat ca posibilitatea organizarii alegerilor anticipate nu il inspaiminta, aratindu-se dispus sa se prezinte in orice clipa la urne.
De altminteri, ideea alegerilor anticipate incepe sa dobindeasca un contur din ce in ce mai pregnant. Nici Alianta DA nu pare sa fie impotriva unei asemenea perspective, in conditiile in care vicepresedintele PD Adrian Videanu se intreba retoric daca Romania are nevoie de un guvern schiop si o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate. Traian Basescu l-a nominalizat pe Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru insarcinat cu formarea guvernului, precizind ca daca acest lucru nu se va intimpla, alegerile anticipate ar putea fi o solutie.
Este limpede ca sarcina premierului nominalizat nu va fi usoara. impartirea portofoliilor ministeriale se anunta a fi dificila. Unele dintre ele sint revendicate simultan, nu numai de reprezentantii PNL si PSD ci si de cei ai UDMR.
Dansul miresei abia incepe, fie si avind in vedere doar faptul ca maghiarii solicita pentru posturi de ministri, infiintarea unui al doilea post de vicepremier pentru Marko Bela si cine stie mai ce altceva.