"Venite de la presedintele Traian Basescu, cel mai puternic om in stat, scuzele oficiale pentru abuzurile comise in timpul regimului comunist - incepand cu cele mai grave, crimele - pot avea impact nu numai din punctul de vedere al supravietuitorilor si urmasilor celor disparuti, dar si al societatii". Poate ca fraza de mai sus poate fi considerata prea lunga. Sunt vorbe rostite de Camelia Doru, o necunoscuta pentru cei mai multi dintre noi. Poate ca vorbele de mai sus pot fi creditate fara sens, mai ales pentru cei nascuti si traiti dupa intamplarile lui decembrie 1989. Cei care s-au prefacut a fi mult prea buni pentru a se supune unei asemenea analize au avut doar de suferit. Cel mai bun exemplu recent este ce s-a intamplat in China pentru ca Japonia nu si-a recunoscut abuzurile comise in cel de-al doilea razboi mondial. Timp de mai multe saptamani, tot ce tinea de economia sau de cultura japoneza a fost tarat in flacari pe caldaramul chinezesc, pana in momentul in care autoritatile nipone au prezentat public scuze pentru neplacerile cauzate la mijlocul secolului trecut.
E greu sa recunosti ca ai gresit. Cu atat mai mult in momentul in care reprezinti o comunitate sau un stat. Astfel incat te trezesti, cum s-a intamplat in urma cu trei zile, ca Moldova a acuzat Romania de faptul ca nu recunoaste masacrele provocate in perioada celui de-al doilea razboi mondial, pe teritoriul desprins din Romania Mare.
De 15 ani este asteptata din partea oficialilor romani o recunoastere a crimelor comunismului. Din punctul de vedere al manualelor de istorie si nu numai, acestea au existat doar la nivel de legenda, nu si oficial. Camelia Doru, conducatoarea Fundatiei ICAR, a depus pe 5 martie 2003 o actiune in justitie prin care cerea statului roman recunoasterea regimului comunist ca un regim dictatorial, care a produs grave prejudicii unei insemnate parti a populatiei Romaniei in perioada 1944-1989. A chemat in judecata Presedintia, Guvernul Romaniei si Parlamentul pentru a stabili responsabilitatea statului roman in tragedia represiunii comuniste.
A chemat in judecata si nu s-a intamplat nimic. Inca.