Presedintele Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale necontestat de nimeni si promite de sapte luni sa dea jos guvernul. Aproape ca reusise. A fost temporar infrint, dar nu se da batut. Primul ministru Tariceanu se rasuceste saptaminal in jurul deciziei de a-si da sau nu demisia. Parchetul National Anticoruptie aresteaza pe probe insuficiente un om de afaceri si ca urmare acesta va cistiga un proces cu statul roman din care va rezulta ca fiecare roman trebuie sa plateasca un dolar pentru incapacitatea unor procurori platiti cu peste 100 de milioane de lei in mina lunar (da, nu va mirati, asa stau lucrurile) de a citi cu atentie Codul de procedura penala.

Aparent, de ce ne-ar interesa aceste lucruri? Ei cu ale lor, noi cu ale noastre. Pretul griului a inceput sa creasca, desi productia pare a fi buna. Este primul an de dupa Revolutie in care pretul griului creste vara. La piata, toate se scumpesc. Dar baiatul a gasit o slujba mai buna si-si va lua un apartament, iar fata se pregateste de admitere la facultate.

Totusi, ne intereseaza, pentru ca trasnaile celor de la conducerea politica produc saracie, zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa. Un prim-ministru trebuie sa citeasca zilnic rapoartele de indeplinire a unor planuri, nu sa se gindeasca daca il plictiseste sau nu munca de sef al guvernului.

Romania are un plan foarte detaliat prin care in zece ani ar scapa de fluctuatiile pretului petrolului pe piata mondiala si ar elimina sute de milioane de dolari importuri in fiecare an. Este vorba de planul de a construi reactoarele II si III de la Centrala Nucleara Cernavoda. Fiecare reactor pus in functie asigura 10% din productia de energie electrica a Romaniei si ne scuteste de importuri de jumatate de miliard de dolari pentru titei, gaze si carbuni. Nimeni nu se ocupa, iar cind petrolul va fi 100 de dolari barilul (daca mai sta Bush mult la putere asta s-ar putea intimpla in primavara lui 2006) vom pune singuri un pulover in plus pe noi, nu va fi nevoie de stimulente de partid.

Romania are un plan de constructie a autostrazilor (nu numai amaritii de 600 km contractati pe Valea Prahovei si in Ardeal, ci peste 1.000 km, care ar lega Iasiul de Viena si Craiova de Praga), dar pina si lucrarile incepute se opresc din motive poate onorabile, dar daunatoare interesului colectiv.

Romania are un plan de a impaduri circa un milion de hectare, dar deocamdata statul roman nu a dat un leu in ultimii 15 ani pentru a se inlocui ce se taie noaptea si ce moare ziua din cauza poluarii.

Romania are un plan de asfaltare si modernizare a peste 7.000 de kilometri de drumuri judetene, comunale, strazi si ulite, care ar usura mult cresterea productivitatii muncii in transporturi si agricultura, dar, deocamdata, presedintele, primul ministru, alti sase-sapte ministri se ocupa de un singur pod (ale carui lucrari de reparatii au fost acordate prin atribuire directa, am uitat tot ce vorbeam anul trecut despre licitatii si concursuri) pe care vor sa bea in liniste un pahar de vin la toamna.

Romania are planuri, proiecte si chiar finantare pentru doua poduri peste Dunare, unul care ar uni Craiova de Atena, celalalt care ar uni Tulcea de restul tarii, intre Braila si Galati, dar nimeni nu sta sa citeasca documentele si sa organizeze lucrarile.

Orasele noastre se sufoca sub presiunea automobilelor, dar nimeni nu aplica planurile de reconstructie urbana. Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are un sistem de curatare a apelor uzate, asa ca tot ce spala nevasta-mea la chiuveta ajunge in citeva zile in burtile pestilor pe care ii prind turistii europeni in Delta Dunarii. Ca sa nu mai vorbesc de detergenti, chimicale si alte produse de care nu mai pomenesc pentru ca poate unii dintre dvs. nu au luat masa.

Romania are un plan de reconstructie a cailor ferate care a costat zeci de milioane de dolari, a fost facut de cei mai mari specialisti japonezi si europeni, dar v-as invita sa mergeti cu mine cu acceleratul care face legatura dintre Iasi si Timisoara in 17 ore, cu doua ore mai mult decit in 1933. Ati cobori la Timisoara Nord, cum am facut si eu, si v-ati opri in prima biserica unde ati multumi pentru milostenia de a va fi lasat intreg la trup, ca la minte nu se mai poate.

Romania are un plan de informatizare a scolilor, dar cind ultima scoala va fi cablata la internet probabil ca se vor fi desfiintat de mult si internetul, si telefoanele mobile.

Ieri-dimineata, dl. Stolojan s-a intilnit cu dl. Tariceanu la Palatul Victoria. Au stabilit ca se vor mai intilni in zilele urmatoare. Sau poate nu.