Nicolae Ceausescu a primit un cadou neasteptat de ziua lui. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat miercuri o rezolutie in care sunt condamnate crimele comise de regimurile comuniste totalitare, dar a respins proiectele de recomandare in care se facea apel la guvernele Europei sa adopte o declaratie oficiala similara, precum si sa intreprinda anchete juridice ale persoanelor implicate in crimele comise sub regimurile totalitare comuniste. Popularii, care au promovat aceasta rezolutie, au fost practic invinsi de socialisti. Nu este un secret ca partidele comuniste si socialiste din mai toate tarile europene s-au mobilizat, de mai multe saptamani, impotriva adoptarii acestui text.
Dincolo de faptul ca respingerea acestor recomandari a fost motivata, printre altele, de afirmatii de genul ca si comunistii s-au sacrificat pe altarul luptei impotriva fascismului, un lucru este cat se poate de evident. Nu a venit vremea si nu este inca posibil un adevarat recurs al comunismului. Este si foarte greu daca avem in vedere ca acesta a fost impus pentru jumatate din Europa la masa verde. Pentru a condamna crimele si infaptuitorii lor din timpul regimurilor totalitare comuniste, ar trebui plecat de la radacina lucrurilor. Sunt destui insa care nu vor sa mai fie rascolit rahatul. Atat de multi incat, iata, isi pot impune punctul de vedere pana si in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
Exemple de acest fel gasim si la noi. Cu putina vreme in urma, comentatorul politic Iosif Boda ii ura "La multi ani!" profesorului Silviu Brucan, "laudand" contributia acestuia la instaurarea comunismului in tara noastra, la "comunizarea Romaniei". ßi-a pus vreodata cenusa in cap fostul ideolog al comunismului, care a pus apoi umarul, in 1989, la infrangerea lui Ceausescu si la revenirea la capitalism in Romania? Raspunsul este nu. Problema este cata crezare sa-i mai dam profesorului care din ideolog marxist devine aparator al valorilor capitalismului.
Cat de incurcate sunt caile Domnului vedem si din lupta care s-a dat pentru ca mausoleul comunist din Parcul Carol sa ramana in picioare. Comunistii, deghizati in ecologisti, au reusit sa se impuna si sa impiedice construirea in locul mausoleului a Catedralei Mantuirii Neamului. Succesul lor, vedem acum, se datoreaza unei sustineri internationale. Comunistii, inclusiv cei de la mausoleul din Parcul Carol, isi pot dormi mai departe, linistiti si impacati, somnul de veci.