Cine-si mai aminteste de razboiul declansat de, pe atunci, primarul Traian Basescu maidanezilor? Cine-si mai aminteste de felul in care au sarit ' civilizatii ' occidentali (si) de la ' Patru Labute ' in sprijinul patrupedelor care, in drum spre euthanasiere, mai muscau cate un om sau, si mai rau, cate un copil? Putini, nu? Dar de celebrul caz al maidanezului Boschito care a muscat un japonez, decedat ulterior din cauza hemoragiei? Boschito, cel care a fost aparat din instanta de la fel de celebra Paula Iacob?
Pai bine fratilor, oare cat timp vom mai indura teroarea maidanezilor, cu sau fara cercel de castrare? Desi se spune ca sunt castrati, se inmultesc precum iepurii iar romanul cu suflet isi rupe de la gura si ii hraneste fie cu o ciosvarta ramasa de la masa, fie cu delicatese special create pentru patrupede. Cati dintre noi nu vad zilnic cum, in general, o batranica imbracata si incaltata mai mult decat modest hraneste cainii si care cu siguranta in loc de o bucata de carne, sa nu mai vorbim de un cotlet, mananca doua-trei felii de parizer si piure de cartofi.
Daca ar fi numai atat, ar fi bine, dar din pacate problema este mult mai grava. Nu e nevoie de un mare efort de imaginatie pentru a crea o imagine scabroasa. Zapada cazuta in 3 ianuarie si cea din urma cu doua saptamani a ascuns destul de bine mizeria de pe trotuarele Bucurestiului. Cum s-a topit zapada, ghici ce ramasese pe trotuare? Numai si numai rahati de caine! Suntem oare napaditi de maidanezi sau oare nesimtirea posesorilor de caini este fara margini? Napaditi nu, dar da, majoritatea posesorilor are obrazul mai gros ca talpa bocancului.
Pentru ca, desi legea prevede amenzi drastice in cazul in care un caine isi face nevoile si stapanul nu face curat, nimeni nu are o punguta, un faras si o maturica pentru a curata locul. Ca de roti stropite cu urina patrupedelor... ma si mir cum de nu mi s-au ars inca pneurile. Si daca ai ' tupeul ' de a reprosa lipsa de civilizatie, risti sa o iei si peste ceafa, sau, in cel mai fericit caz, scapi doar cu cateva injuraturi de aceeasi putoare ca si a rahatilor de caine si cu celebra fraza ' Daca nu-ti convine, pune tu mana '. De parca eu i-as impune cuiva sa-si ia caine si sa-l ingrijeasca.
Daca in parcuri sunt si maidanezi, si caini ai caror proprietari nu fac curat in urma lor, daca in gradinitele amenajate intre blocuri nisipul atrage ca un magnet, ma intreb si eu: oare unde ne mai putem plimba copiii ? Cum ii mai ferim de cine stie ce boli intestinale sau pur si simplu cum sa-i ferim sa calce in cine stie minunatie ? Iertata-mi fie vorba, dar oare vom reusi vreodata sa ne civilizam ?