Romanii au o problema grava in Italia. Natural sau artificial nascuta, ca efect sau nu al asasinatului comis de Mailat acolo, problema dovedeste ca exista. Romanii sunt expulzati, sunt atacati seara la periferia Romei, sunt acuzati in media de siruri, care par sa nu se mai termine, de infractiuni. La Bucuresti, ministrul de Externe are o ideea despre ce si cum ar putea face pentru a contracara efectele intregii povesti. Povestea e destul de complicata, pentru ca in ea intervin aspecte care tin de sistemul juridic romanesc si de legislatia italiana, pentru ca la mijloc sunt considerente etnice si pentru ca detalii de conjuctura, cum ar fi derularea unei campanii electorale acolo, nu pot fi nici ele ocolite.
Ideea care i-a venit ministrului de la Bucuresti probeaza insa ca autoritatile romane traiesc intr-o lume in care lucrurile sunt simple si mai ales foarte roz. Adrian Cioroianu vrea sa stearga intreaga poveste cu o campanie de promovare a unei Romanii a artistilor si a sportivilor de elita. Ministrul nostru crede ca o imagine cu Poarta Sarutului a lui Brancusi, publicata in presa italiana, poate sterge o alta imagine din ziare, cea a romanului acuzat de viol, talharie si asasinat. O actiune "foarte costisitoare" de expunere a unor romani de valoare in media italiena este raspunsul cu care Guvernul doreste sa contracareze perceptia negativa creata in Italia in urma asasinarii Giovannei Reggiani de catre romanul Mailat. Eliade, Cioran, Brancusi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, un sir intreg de "romani de valoare", 50 la numar sau poate chiar 100, dupa cum afirma ministrul, vor trebui sa le arate italienilor cine suntem noi. Acelor italieni care se intalnesc pe strada cu acordeonisti sau chiar cersetori romani, acelor italieni care au citit ieri in ziare de un asasinat, urmat la 24 de ore de un jaf, iar in dimineata urmatoare de o tentativa de talharie, toate comise de romani. Italienilor care se vad cu Mailat.
Un fel de "Buna dimineata, domnule Cioroianu" a primit ministrul de la seful statului. Care a recomandat MAE sa sesizeze organismele europene cu privire la necesitatea realizarii unui proiect privind incluziunea sociala a rromilor, avand in vedere ca aceasta problema este una la nivel european.