Daca in privinta inundatiilor vara 2005 va ramane, fara indoiala, in istorie, despre zilele caniculare din urma nu se poate spune acelasi lucru. Chiar daca se face mult caz pe seama lor prin presa, ele nu se deosebesc totusi cu nimic de zilele fierbinti de asta-vara si, cu siguranta, de cele din vara viitoare.
Dincolo de turbulenta greu de acceptat in care pare sa fi intrat vremea din Romania, si mai greu de inteles este vartejul care a antrenat in aceasta vara o buna parte dintre politicienii romani. De parca ar fi uitat ca august e luna de vacanta, de munte, de mare ori de hoinareala pe cine stie ce meridian, democratii, sfatuiti mai in taina ori mai pe fata de la Cotroceni, o tin una si buna cu provocarea anticipatelor acum. Fara justificari, fara interpretari, fara analize despre rau sau despre bine. Oricum, insistenta cu care chestiunea anticipatelor continua sa fie vehiculata de democrati incepe sa devina iritanta chiar si pentru cei care pana acum au sustinut fara rezerve optiunile Aliantei si ale presedintelui Basescu. Incrancenarea cu care acesta din urma sustine mai mult sau mai putin fatis anticipatele (desi schimbarile sale de atitudine pe acest subiect pot fi comparate, pana la un punct, cu mult hulitele ezitari ale primului-ministru) a ajuns sa fie privita de multi cu plictiseala, daca nu chiar cu iritare.
Vizita intempestiva de ieri a presedintelui la Palatul Victoria, urmata de anuntul amanarii intalnirii de lucru a Consiliului de Coordonare al Aliantei, a provocat, tot in randul sustinatorilor domnului Basescu, un plus de confuzie. Aceasta deoarece oricat au apreciat pana acum amestecul alesului lor in chestiuni despre care pana nu de mult se spunea ca n-ar fi treaba unui presedinte, apasarea prea mult pe pedala puterii in numele unei zicale de felul „eu v-am facut, eu va omor!“ poate deveni ingrijoratoare chiar si pentru sustinatorii fara rezerve de pana acum ai domnului Traian Basescu.
Foarte ploioasa sau foarte fierbinte, vara 2005 ramane totusi un anotimp al concediilor. Si n-ar fi rau deloc ca, macar in aceasta ultima luna, politicienii nostri sa mai uite de anticipate, de schimbari de presedinti de Camere parlamentare, de scoateri de partide din coalitia de guvernamant ori de schimbari de ministri si sa-si vada de vacanta. Nu i-ar injura nimeni. In toamna care vine e timp destul pentru ciondaneli. Iar cateva nopti frumoase de august ar putea fi niste sfatuitori buni.