Parca mai mult ca niciodata, viata noastra este invadata de tot soiul de javre. Sau, daca vreti, jigodii, care-si fac simtita prezenta in mai toate domeniile. Intr-un recent interviu, domnul Vasile Dancu, exasperat de puterea pe care "javrele batrane" o detin in PSD, si-a varsat naduful, fara a da numele cunoscute de toti si care fac ca partidul care ar trebui sa reprezinte stanga in Romania sa se afle tot mai jos in preferintele electoratului. Chiar daca ulterior domnul Dancu a declarat ca a fost vorba despre un "limbaj metaforic", problema ramane una de stringenta actualitate.
Cert este ca jigodismul a devenit un fenomen peste masura de suparator. De la inalti oameni politici, care fac tot soiul de jocuri murdare pentru a-si spori averile si asa ametitoare pentru cei care, periodic, se prezinta cuminti la sectiile de votare, si pana la borfasii de rand, care ne fac "de cacao" prin lumea larga, javrele par a fi de neoprit. Daca in lumea politicii javrele, mai mult sau mai putin batrane, ar putea fi taxate de electorat, in ipoteza ca, intr-un fel sau altul, votul uninominal va fi adoptat, nu prea are cine sa ne apere in fata inflatiei de fapte antisociale de care tot soiul de concetateni se fac vinovati si despre care aflam aproape zi de zi.
Abia se terminase penibila afacere a membrilor lotului national de box prinsi la furat intr-un magazin din Chicago, ca o noua veste din acelasi registru vine din cantonamentul echipei de rugby a Rusiei, carora li s-au furat ghetele pe care ar fi trebuit sa le incalte la meciul cu Nationala Romaniei. Inca o rusine, la nivel de tara, pe care trebuie sa o suportam cu stoicism, sperand ca epidemia de jigodism isi va potoli intensitatea.
Exemple s-ar gasi in mai toate domeniile vietii, de la traficul auto, plin de javre, care iti fac viata imposibila printr-un comportament lipsit de cele mai elementare norme ale bunului-simt, si pana la viata mondena, in care asistam la incredibile lovituri sub centura din partea unor persoane care se bucura de o mare audienta in randul publicului larg. Oameni, dintre care cei mai multi au "cei sapte ani de acasa" si care spera ca, odata si odata, jigodismul nu va mai face legea in tara.