Nimeni dintre "voluntarii" de acum patru ani nu se mai arata dispus sa mearga alaturi de America in razboiul din Irak. Dupa anuntul presedintelui american de sporire cu 21.500 de militari a efectivelor, calculele simple spun ca aceasta sporire trebuie sa acopere o retragere masiva din coalitie. Principalul aliat european, Marea Britanie, a anuntat ca 2007 este anul retragerii din tara celor doua fluvii. Ziarul "Sunday Telegraph" merge mai departe, avansand si o cifra: 4.500. La atat se va reduce numarul trupelor britanice din Irak pana la 31 mai. Aproape 3.000 de militari vor pleca acasa in urmatoarele cinci luni. Australia, cel de-al doilea mare aliat al Americii in razboiul pornit in 2003, cu 1.300 de militari, nu vorbeste atat de ferm despre retragere, dar cert este ca nu va plusa. America nu a cerut trupe suplimentare din Australia, iar guvernul nu va oferi din proprie initiativa noi trupe, arata ministrul de Externe Alexander Downer. Polonia a prelungit pana la 31 decembrie 2007 mandatul contingentului polonez de 1.200 de militari. Dar nici presedintele Leck Kaczynski (cu care Bush pretinde a se fi consultat chiar inaintea discursului strategic de miercuri) nu a plusat.
Altfel, strategia presedintelui american este excelenta, spun toti aliatii. Excelenta, cata vreme nu vor mai da carne de tun pentru un razboi a carui comparare cu Vietnamul a devenit un loc comun.
Situatia din Orientul Mijlociu, inclusiv din Irak, poate fi rezolvata doar printr-o solutie politica cuprinzatoare, si nu militara. Pozitia a fost exprimata de prim-ministrul unei tari care a mers alaturi de America la bine si la greu, cu loialitate de muschetar. "Am indoieli ca o prezenta militara puternica va rezolva problema in Irak", a continuat prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu.
Se pune intrebarea cat de mult cantareste aceasta pozitie, exprimata intr-o conferinta de presa in provincie, cata vreme la Bucuresti presedintele sustine cu tarie prezenta celor 800 de militari romani in Irak, pana cand situatia din teren va permite retragerea. Un nou act in razboiul intern intre presedintele si prim-ministrul Romaniei? In coalitia de la Bucuresti, liberalii au anuntat deja un proiect de lege care sa nu mai permita trimiterea de trupe in teatrele externe dupa voia presedintelui, fara votul Parlamentului. La fel ca in America, unde congresul i-a proiectat deja in corzi pe strategii lui Bush, Condoleezza Rice si noul secretar al Apararii, Robert Gates.
Ce-i drept, in Romania, opinia publica nu are motive atat de pu-ternice sa repudieze razboiul din Irak ca in Statele Unite (cu 3.000 de victime in campania de aici), ca in Marea Britanie sau Spania, unde atentatele din gari si statiile de metrou au creat o adevarata psihoza a transportului in comun. Marea Britanie a pierdut, din 2003, 128 de mili-tari in Irak. Romania, unul singur.