Aflam din surse indirecte ca ieri ar fi trebuit sa se anunte, la Moscova, un plan de compromis pentru regiunea transnistreana. Din surse indirecte, pentru ca Romania a fost exclusa din procesul negocierilor "5+1". Suntem parte la negocieri (observatori) doar ca membri ai Uniunii Europene. Credem a sti totusi, in linii mari, ce ar prevedea compromisul: retragerea trupelor rusesti intr-un viitor nedefinit, in schimbul renuntarii Republicii Moldova la ambitiile euroatlantiste.
Am vazut ca interventiile presedintelui Traian Basescu pentru retragerea trupelor rusesti din Moldova si Georgia ori sintagma sa umflata "Doua state, un singur popor" sunt pietricele aruncate intr-o apa tulbure, in conditiile in care presedintele Romaniei face tot ce se poate ca sa-si deterioreze relatiile cu marele vecin Rusia, faultandu-l intre altii pe pragmaticul Varujan Vosganian, care depune de cu vara eforturi pentru a pastra in frau factura la energie. La fel de paguboasa ca aceasta politica a numarului unu de la Bucuresti este meteahna de a da vina mereu pe altul pentru ratarea unui moment de oportunitate in relatiile cu Republica Moldova. Nu s-a putut din cauza lui Snegur, Lucinschi, Voronin... Mereu din pricina celor de dincolo. La 14 iunie 2007, cand ministrul de Externe Adrian Cioroianu a reluat, la Centrul pentru Relatii Transatlantice al scolii de Studii Internationale Avansate din cadrul Universitatii Johns Hopkins din Washington, o imagine despre relatiile moldo-romane deja uzata de Bucuresti ("Cand dansati tango, e nevoie de doi"), ambasadorul moldovean Nicolae Chirtoaca i-a replicat: "Va rugam, semnati acordul de recunoastere a frontierelor cu Republica Moldova! Va rugam, semnati tratatul bilateral cu Republica Moldova!". Cine pune piedici, atunci?
Ne place ori nu, acum de relatia amiabila cu Rusia ar depinde sa mai avem un cuvant de spus in viitorul unei parti din teritoriul Romaniei sau macar sa stim ce se intampla acolo. In conditiile politicii pe care a urmat-o Bucurestiul dupa 1990, negocierile de culise Chisinau-Moscova nu trebuie sa surprinda. La conferinta de la Viena asupra tratatului Fortelor Conventionale in Europa, in fine i-am auzit pe reprezentantii Chisinaului vorbind pe o voce ferma, nediscordanta, despre cum vad ei lucrurile: trupele rusesti din Basarabia sa nu fie inlocuite de vreo alta forta militara, de stabilizare sau cum se va fi numind ea. Sa fie aceasta noua siguranta a Chisinaului semnul rau ca intelegerea a fost perfectata deja cu Moscova, fara "observatori"?