Natiunea asta incepe sa aiba din ce in ce mai multe fobii, generate de starea actuala a lucrurilor care pare sa se precipite. Parca ne indreptam spre o mare judecata. Incep sa iasa la iveala lucruri care pina acum au stat ascunse in ungherele unei realitati despre care multi nici nu stiam. Justitie, sanatate, invatamint, si nu numai, par sa fie atinse de intimplari care nu le aduc decit prejudiciu de imagine si de incredere.

Romanii se tem sa mearga la medic. Le este teama pentru ca nu au incredere intr-un sistem care se clatina. Ne mor copiii dupa o banala operatie si aflam cu stupoare ca nimeni nu este vinovat. Partea mai stupida este ca dai spaga pentru ca totul sa decurga bine si te trezesti ca nici asa nu esti scutit de vorbe urite sau scene penibile, ba mai mult, pleci din spital mai bolnav decit ai intrat.

Nu pot sa nu observ ca suferim acum pentru ca cineva, imediat dupa revolutie, a dat unda verde unui sistem de invatamint care iti permite sa iei o diploma chiar daca nu te duci la cursuri, sa promovezi examenele chiar daca nu ai inteles nimic dintr-un curs. Sintem tributari unui sistem care a creat specialisti pe banda. Si nu ma refer aici doar la sistemul sanitar. Incet-incet toti cei care stiu meserie si sint stapini pe ei iau calea strainatatii si isi gasesc locul in clinici, laboratoare sau pe santiere, acolo unde munca si inteligenta sint bine platite. Parasesc o corabie care parca este in prag de a se scufunda.

Romanii se tem sa ajunga si intre rotitele justitiei. Atit birocratia, cit si ceea ce se vede cu ochiul liber, nu duc decit la scaderea increderii in acest sistem. Rezolvarea unui dosar poate dura ani intregi si doar daca ai putin noroc poti sa obtii o decizie definitiva intr-un an. De cele mai multe ori omul de rind este nevoit sa piarda zile intregi prin salile de judecata, fiind supus unui stres inimaginabil pentru ca foarte putini functionari sint dispusi sa fie amabili. La toate astea se adauga si faptul ca procurorii au prins luind mita un avocat, un politist sau ca au arestat copiii vreunui magistrat, ori ca vreun procuror se cupleaza cu un cap al lumii interlope.

Bag seama ca nici sistemul de invatamint nu a scapat de microbul acestor vremuri - un nou scandal a izbucnit, iar imaginea profesorului catre care in trecut nu indrazneai sa ridici nici macar privirea este facuta praf si de imaginile postate pe site-uri.

Un lucru este cert, toata lumea da vina pe presa atunci cind un scandal iese la iveala. Nimeni nu poate intelege ca nu presa este cea care-i obliga sa se dea in stamba. Presa nu face decit sa consemneze sec, ori mai putin sec, intimplarea...