Am deschis ieri dimineata televizorul curioasa sa vad ce au decis prin absenta romanii. Am reusit sa ma dumiresc destul de greu, dupa ce am trecut pe la cel putin cinci posturi de televiziune de unde am aflat doar ce pot cumpara la teleshoping sau cum sa-mi decorez casa. Intr-un sfirsit, culmea, televiziunea publica cea mult hulita in ultima saptamina, sparge gheata. Avem presedinte. Am inteles asta intr-un tirziu, fara a exista cifre oficiale. Apar apoi si declaratiile oficiale ale BEC-ului, tot la TVR, care confirma speculatiile, dupa ce ne-a plimbat printr-un noian de cifre. In final am aflat. Basescu a cistigat. In rest, Romania profunda parea ca doarme toata in asteptarea reactiilor invingatorilor si invinsilor. Care s-au lasat insa mult asteptate. Pentru prima oara in istoria postdecembrista Romania s-a divizat si nu dupa modelul american. Ci dupa propriul model. Sintem acum in fata a trei Romanii, despre care au vorbit ieri toti analistii politici, dar si invinsul acestor alegeri, Adrian Nastase.

Romania rurala a optat pentru continuitate si a ramas in mare masura fidela PSD-ului, desi in toti acesti 15 ani a fost cea mai vitregita. Adrian Nastase a pierdut pe mina vechilor simpatizanti ai partidului ce il conduce, care nu s-au lasat urniti la vot. Romania urbana, care are o componenta liberala tot mai pregnanta, a fost cea care a inclinat balanta si care a hotarit schimbarea. Traian Basescu a obtinut cele mai multe voturi in orase, in special in cele din Ardeal, unde, nu de ieri, electoratul este deschis schimbarii. Satmarenii au iesit din acest tipar, dar nu ar fi pentru prima oara. Acest lucru i se datoreaza atit PSD-ului care a reusit sa se mobilizeze si sa-si inchege structuri solide in judet, dar si incoerentei staffurilor partidelor din Alianta, care au fost foarte absente in campanie. Luptele intestine si iesirea la rampa cu niste personaje anoste, cel putin in cazul PD-ului, a facut ca Alianta sa piarda in judet. Unde mai punem ca, personal, am auzit de liberali care au refuzat sa-l voteze pe Traian Basescu. Asta nu inseamna insa ca nu si-au facut deja aparitia fripturistii, care clamau ieri victoria, dar despre care nu este cazul sa vorbim aici. Cea mai mare Romanie este insa cea care si-a spus cuvintul prin absenta. Am putea crede ca electoratul care a preferat sa stea in fata televizoarelor a protestat astfel fata de calitatea candidatilor, a clasei politice in ansamblu. In aceeasi masura comportamentul acestora poate fi privit ca fiind unul normal daca ne uitam la ce se intimpla in Europa Occidentala. Aceasta Romanie din care fac parte cei mai multi dintre satmareni, peste 60%, ne arata ca pe oameni nu ii intereseaza politica, ci cum traiesc si cum pot sa-si faca viata mai buna. Nu asteapta reduceri de impozite sau alte facilitati guvernamentale ci isi asuma toate riscurile. Pe cont propriu.

Cele trei Romanii se desprind si din presa de ieri si enumar aici doar titlurile din cele mai importante cotidiane centrale. Adevarul, Ziua si Romania Libera au titrat la unison egalitatea din sondaje: "Cistigatorul-dupa numararea ultimului vot”, "Scor egal”, "Basescu-50%, Nastase-50%”; Jurnalul National a vazut Romania indiferenta: "Romanii s-au pornit greu la urne”, iar Evenimentul Zilei a estimat voturile Romaniei urbane: "Basescu:Am cistigat alegerile”. Cele trei Romanii au decis intr-un fel sau altul presedintele. De acum, ei vor decide pentru noi. Nu mai conteaza ce ne dorim, ce aspiratii avem si de ce am votat cum am votat. De acum, Romania se joaca in culise. Se negociaza. Iar UDMR si PUR vor avea un cuvint greu de spus. Dupa ce batusera palma cu PSD (PUR chiar a cistigat 30 de mandate in Parlament pe mustata PSD-ului, pe care nu le-ar fi putut cistiga nicicum pe liste proprii), ambele formatiuni au dat-o ieri cotita. In final doar ciolanul conteaza!