Oamenii politici si-au format prostul obicei de a face promisiuni marete alegatorilor in momentele politice delicate. Nu incape vorba, promisiunile reprezinta un element important in discursul omului politic si spectacolul nu ar avea farmec fara "brasoave". Totusi, consider eu, politicienii ar avea mai mult de cistigat daca ar da dovada de bun simt atunci cind ies in fata alegatorilor.

Politicenii au facut promisiuni pentru toate categoriile sociale si profesionale. S-au promis salarii ca in UE, case pentru tinerii saraci, cosuri de gunoi pe strazi, cismele, fintini arteziene, bazine de inot, bani pentru echipele de fotbal etc.

Multi dintre alegatori asteapta si acum implinirea promisiunilor, altii considera ca alesii lor nu au fost lasati de adversarii politici sa-si faca treaba. In fine, cei mai putini dintre cetatenii care obisnuiesc sa mearga la vot sint constienti ca multe dintre vorbele oamenilor politici sint simple declaratii plitice.

Chiar daca in principiu "gogosile" au cam acelasi gust, sint politicieni care au reusit sa faca senzatie cu promisiunile lor. Spre exemplu Ion Iliescu a promis sa faca din Romania un stat democratic. Emil Constantinescu a promis schimbarea. Vadim Tudor, un personaj fara de care scena politica ar fi lipsita de sare si piper, a dat asigurari ca ii va stringe pe stadion pe toti coruptii tarii dupa care ii va impusca cu o mitraliera.

Daca venim mai aproape de zilele noastre trebuie sa amintim de promisiunea lui Traian Basescu de a-i trage in teapa pe toti marii corupti ai tarii. La fel de interesanta e si promisiunea conservatorilor de a da case pe gratis pensionarilor evacuati din fostele case nationalitate.

Toate aceste "brasoave" sint cu adevarat grozave. Totusi cea mai buna gogoasa mi se pare cea servita recent, pensionarilor, de catre Guvernul Tariceanu. Mai exact ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a facut anuntul ca Executivul va sustine un proiect de lege referitor la introducerea unui ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri foarte mici. Cred ca toata lumea e de acord cu mine cind spun ca Guvernul merita pentru aceasta promisiune nota 10.

Executivul ar trebui sa organizeze un festival al promisiunilor la care sa participe cei mai talentati politicieni in ale servitului de "gogosi". Cu o astfel de intrecere am putea renunta definitiv la alegeri. Premiul cel mare al festivalului ar putea fi fotoliul de premier sau de sef de stat.