Mult iubite si stimate tovarase Nea Nicu,
M-am hotarat sa-ti scriu lu' matale, acolo unde oi fi, fie sub dalele de pe aleea de la Ghencea civil, in Coreea de Nord, Cuba ori pe o insula pe care o imparti cu Kingu'. Cum care Kingu'? Kingu' Elvis Presley, ca si el, ca si matale, zice lumea ca nu ar fi mort, ci ar trai pe undeva pitulat prin lumea asta.
Da' sa lasam 'textele' astea, ca nu vreau sa te plictisesc cu multe randuri, ca vorba aia, ti-o fi greu si lu' matale sa citesti la nouaj' de ani. Nu stiu cum o fi la matale acolo, mult iubite si stimate, da' la noi e jale mare. Nu stii multe de cand nu mai esti p'acilea. Schimbaram fo trei presedinti, unu' fiind apropiat al lu' matele, Ion Iliescu, altu', Emil Constantinescu, propovaduia marxism-leninismul ori socialismul stiintific, dracu' sa le ia, ca cine le mai stie acu', in capitalism, iar ultimu', Basescu-marinaru', cica avea discutii private cu baiatii lu' matale cu ochi albastri prin voiajele lui peste mari si tari. Justitia ar trebui sa-si spuna parerea despre ei, da', saraca, e atat de oarba, incat trebuie s-o ia mereu cineva de mana si s-o treaca strada pe trotuarul care-i convine. Nici acu' nu se stie ce o fi fost in '89, cand ai disparut mata, de mineri, ce sa mai zic, ca porma au dat iama prin Bucuresti, l-au alungat pe unu', Petre Roman, si el crescut prin apropierea casei regale a lu' mata. Constantinescu n-a stat prea mult, ca s-a dus sa-i caute pe aia 15.000 de specialisti cu care se lauda ca face din Romania palatul de clestar, asa ca s-a intors cunoscutu lu' matale, Iliescu. P-orma a venit Basescu si si i-a pus pe toti in cap de l-au suspendat, ca el nu e presedinte care sa stea separat, el e jucator. Si pe scena politica, si la Golden Blitz, la sprit cu Gigi Becali.
Cam asta cu politica. A, ba nu, stai sa-ti zic, ca suntem in NATO, tot un Tratat de la Varsovia, unde ne bagasesi matale, numa' ca am sarit in barca cealalta, cu americanii si cu Europa, d-aia am si intrat in UE. Problema e ca nu prea stim ce sa facem noi in UE, decat sa-i furam pe toti, sa-i talharim si, daca ne stau in cale, sa-i si omoram.
In rest, ce sa-ti zic, astia micii, viitorul luminos al tarii, cum le ziceai matale, s-au facut mari si, daca nu ai mai dat niciun semn de viata, te-au uitat. La Casa Poporului se duc la muzeu, de Canalul Dunare-Marea Neagra cred ca este natural si se uita la blocurile incepute de matale si neterminate nici azi ca la monumente arheologice.
Altfel, e bine. Cine nu are macar doua celulare - habar n-ai mata ce-s alea - e fraier, nu mai avem caciuli de astrahan, nici cojoace si nici nailon nu mai purtam. Ne intolim de 'firma', ce daca ne chioraie matale de foame ca, acum, spre deosebire de vremea lu' matale, magazinele sunt tixite, da' nu prea are lumea bani sa cumpere. Ca da banutii pe Mertane, ca in Dacia nu dau bine in parcarea din fata blocului.
Ca-ti zisei de blocurile lu' matale. E jale, nea Nicule. Diferenta nu-i prea mare fata de acu' douaj' de ani. E tot frig, tot igrasie. Mata, cica, nu luai bani pe frig, da' acu platim in draci sa stam sa tremuram in casa. Ca s-a scumpit iara si gazu', nu doar gigacaloria. Si tremuram serios, ca nu ne mai bagam in pat devreme, ne uitam toata ziua la 'teveu', ca avem cablu non-stop, nu doar doua ore cat deschideai mata robinetu, si ne dam si pe net, pe chat, pe mess... E-hee, habar n-ai ce-i tehnologia asta.
Hai ca nu te mai retin, ca poate ai treaba, te dor ochii si tre sa ai si mata grija de savanta de renume mondial sau, cum ii zic oamenii acuma, sinistra sotie, tanti Leana.
Hai ca-ti mai scriu eu.
P.S.: Uitai sa-ti zic, din granaru' Europei, am ajuns sa luam grau si porumb de prin toata lumea, ca s-a ales prafu' de CAP-urile si IAS-urile care nu au fost privatizate.