Nu de putine ori am vrut sa renunt la sucul de pe terasa in favoarea unuia la iarba verde sau pe o plaja insorita si chiar am facut acest lucru, dar de fiecare data am plecat acasa cu un gust amar.

E problema celor mai multi dintre noi cand vine vorba despre petrecerea timpului liber, in conditiile in care posibilitatile de distractie sunt multe, dar lipsesc cu desavarsire. Daca facem abstractie de statul la o bere pe o terasa, intr-o zi caniculara, altceva nu prea ai ce face, si asta nu pentru ca nu ar fi unde, ci doar pentru ca spatiile de agrement din jurul orasului sunt asa cum sunt. Si spun asta in cunostinta de cauza.

Prima posibilitate ar fi sa te duci la bazin, unde se scalda tot omu‘, cearsaf langa cearsaf, virus langa virus, cu ochii tinta pe sacosele si posetele din dotare pentru ca, la o singura intoarcere a privirii, te trezesti ca esti mai sarac decat ai venit. O alta posibilitate este sa te imbarci si sa treci Dunarea pe partea cealalta, dar ai parte de o priveliste tulburatoare, ca sa nu mai vorbim despre posibilitatile de distractie peste care trecerea anilor si-a cam spus cuvantul. Nu-ti mai ramane decat sa mananci si sa bei ce-ai adus in sacosa, asta daca ai fost prevazator, si sa te intorci acasa, pentru ca de baie nici nu se pune problema. Apa este atat de murdara, incat este doar pe placul patrupedelor din satul de pe mal, care se scalda nestingherite in zilele caniculare.

Trecand si de posibilitatile de distractie oferite de fluviu, ne indreptam catre o alta apa importanta a Galatiului: lacul Brates, un loc destul de bine amenajat, dar care nu atrage prea multi clienti. Am fost de doua ori in aceasta vara la Brates si extrem de greu am reusit sa impart plaja cu cineva, drept pentru care am pus asta pe seama faptului ca apa este sub orice critica, ori poate pentru ca nu toata lumea-si permite sa plateasca taxa de la intrare, care se cam simte la buzunar daca ai o familie mai numeroasa. Am omis sa precizez ca oriunde te-ai decide sa mergi sa te prajesti putin la soare trebuie sa scoti o suma frumusica din buzunar pentru ca, asa cum e peste tot, orice serviciu costa, numai ca nu face banii, ba chiar, Doamne fereste, te mai trezesti cu cine stie ce boli de piele sau afectiuni dobandite la scaldat, care te costa de nu-ti mai trebuie. Asa ca iti iei frumusel berea, sucul sau apa cu lamaie, te asezi la terasa sau mai bine stai acasa, ca e mai ieftin, si astepti o vreme si vremuri mai bune, poate de la anu‘...