Viata politica ramane in continuare interesanta, ba chiar palpitanta, in stanga Prutului, chiar daca nu s-a produs o “revolutie portocalie“, cum prevedeau/sperau unii, chiar daca alegerile au fost castigate de candidatii din echipa lui Vladimir Voronin, care are mai toate sansele sa-si reinnoiasca mandatul prezidential.
Este interesanta situatia politica de la Chisinau, nu atat pentru ca Blocul Moldova Democrata (conglomerat autoproclamat de centru, dar de fapt o alianta eteroclita cu suport moscovit) a decis sa nu participe la votul din Parlament pentru alegerea presedintelui sau pentru a vedea cine-i va acorda totusi lui Voronin cele cateva voturi necesare pentru a fi reales (“defectori“ de-ai lui Urecheanu-Braghis sau de-ai lui Iurie Rosca). Interesul este tocmai pozitia neschimbata, dupa alegeri, a lui Voronin. El nu s-a abatut de la pozitia sa de distantare fata de Moscova, afirmata in ultimele luni, nici de la ideea, tot relativ noua, de a fluidiza relatiile dintre statele riverane Prutului.
Dupa alegeri (si inainte de plau-zibila realegere a sa), Voronin l-a arestat pe un fost demnitar cu trese grele, apropiat cercurilor de afaceri (si nu numai) ruse si adept/ sponsor al gruparii Urecheanu-Braghis. Presedintele a reafirmat ca intentioneaza sa se reintalneasca, in viitorul apropiat, cu presedintele Traian Basescu. Unii s-au gandit ca dezinvoltura fata de Moscova oficiala si zambetele fata de Bucuresti ar fi fost doar gesticulatie preelectorala, dar seful statului moldovean a tinut sa le infirme supozitiile.
Ba mai mult, seful statului, care e si liderul Partidului Comunistilor (caci in republica de peste Prut cumularea acestor functii este posibila), a anuntat ca aceasta formatiune va deveni un partid modern, european si isi va schimba chiar si numele. Un nume care l-a ajutat sa castige alegerile (de ce sa nu o recunoastem), dar care (si asta sa o recunoastem) nu da prea bine in lumea europeana si internationala.
Dezamagitii de “revolutia portocalie“ neintamplata la Chisinau, in mod spectaculos, nu au decat sa se consoleze cu parafraza unui proverb chinezesc, lansata de un comentator politic de la Chisinau: Nu conteaza ce culoare are pisica, important este ca ea sa prinda Schimbarea.
Schimbare care, in plan geopolitic, este deja vizibila. Ea face parte din noua dinamica si noua repozitionare a Americii si a Rusiei in arealul ex-sovietic si in elipsa extinsa a Marii Negre. Schimbarea trebuie insa, in mod firesc, sa se produca si in interiorul granitelor Republicii Moldova, unde procesul democratizarii se cere aprofundat si accelerat. Caci fara o asemenea prefacere a realitatilor de dincolo de Prut, nici refacerea unitatii teritorial-statale a relativ tinerei republici, nici aspiratia sa de fraternizare cu structurile europene, nici - de ce sa nu o spunem? - apropierea (sa vedem pana unde) de Romania nu vor avea sanse de reusita.