Saptamina trecuta a fost una deosebit de densa in ce priveste reconfigurarea optiunilor doctrinare, reorientarea sau cautarea de noi aliante de catre principalele formatiuni de pe esichierul politic autohton. Morbul cautarii si implicit al reorientarii a atins toate partidele parlamentare cu exceptia UDMR.

Principalul partid de guvernamint, prin prisma reprezentarii parlamentare si guvernamentale, este vorba de PNL, a fost atins subit de dorinta de fuziune cu PD, dupa ce acest partid a trecut pe primul loc in sondaje si si-a exprimat optiunea de a se transforma in partid popular la Conventia Nationala din 25 iunie. Dupa ce la Congresul PNL desfasurat cu numai patru luni in urma, congres la care a fost ales presedinte al partidului, s-a hotarit ca fuziunea PNL cu PD nu este de actualitate, fiind pasata intr-un viitor nedeterminat, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca fuziunea dintre liberali si democrati trebuie realizata cit mai rapid. Aproape imediat a plusat fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, un adept consecvent si fervent al fuziunii, care a propus convocarea de urgenta a unui congres extraordinar care sa decida fuziunea dintre PNL si PD intr-un partid popular. Biroul National Permanent al PNL, aflat sub conducerea si controlul presedintelui - premier Tariceanu, a respins insa proiectul lui Stoica, dovedind ca gruparea liberala adunata in jurul sefului Guvernului ar vrea fuziune dar sub culorile liberalismului. O a treia grupare din PNL, care graviteaza in jurul omului de afaceri Dinu Patriciu, nu a fost de la bun inceput si nu este nici acum de acord cu o fuziune intre PNL si PD, considerind ca s-ar realiza o struto - camila politica prin unificarea unui partid de dreapta cu un partid de stinga, de orientare social - democrata.

In Partidul Democrat, saptamina trecuta a adus o limpezire a apelor in ce priveste optiunea populara, care a inceput sa cistige teren, cu impulsul parintelui spiritual de la Palatul Cotroceni, dupa ce Partidul Socialistilor Europeni a admis PSD cu titlu de membru asociat si a aminat admiterea PD. Dupa ce s-a anuntat o competitie intre o motiune populara, sustinuta la virf de presedintele interimar Emil Boc si vicepresedintele Sorin Frunzaverde, si o motiune social - democrata, sustinuta de vicepresedintii Adrian Videanu si Vasile Blaga, saptamina trecuta s-a anuntat ca cei trei grei ai partidului (Boc, Videanu si Blaga) vor sustine in tandem motiunea populara, urmind sa-si adjudece functiile de presedinte, presedinte executiv respectiv secretar general. In acelasi timp, a fost anuntata o motiune social - democrata care va fi sustinuta de vicepresedintii Cezar Preda si Radu Berceanu, care nu accepta virajul spre dreapta.

Cautarile doctrinare si mezaliantele au produs la finele saptaminii trecute cea mai serioasa scindare din Partidul Popular Romania Mare. Dupa nici trei luni, Corneliu Vadim Tudor l-a debarcat din fruntea partidului pe Corneliu Ciontu, pe care-l instalase presedinte in locul sau, si a renuntat la particula Popular cu care a incercat sa seduca Uniunea Europeana.

Aflat in Muntenegru, Vadim i-a exclus din partid, prin telefon si fax, pe presedintele Corneliu Ciontu si pe vicepresedintele Anghel Stanciu, acuzindu-i de puci si mezalianta cu PSD, iar, dupa revenirea in tara, s-a reinstalat in fruntea PRM. Ciontu a anuntat ca paraseste PRM impreuna cu 14 parlamentari si ca va infiinta, in decurs de o luna, un nou partid, de orientare populara.

Saptamina trecuta a prins contur si posibila scindare a principalului partid de opozitie, PSD. Simbata, cu prilejul lansarii unei carti despre cultura si identitatea europeana, fostul presedinte al Romaniei si fondator al PSD, Ion Iliescu, a lasat clar de inteles ca nu mai are nimic comun cu noua conducere a PSD si ca zilele sale in acest partid sint numarate. Se poate vorbi de un semnal de scindare, avind in vedere ca noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, si presedintele executiv Adrian Nastase nu au onorat evenimentul editorial, la care s-au afisat insa din plin oamenii de incredere ai lui Ion Iliescu (Ioan Talpes, Corina Cretu, Alexandru Mironov, Rodica Stanoiu) dar si oportunisti ca secretarul general Miron Mitrea si presedintele organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu.

In rest, dupa ce partidul sau a devenit conservator din umanist, social - democrat si social - liberal, presedintele Dan Voiculescu a solicitat imperativ fostilor securisti si activisti de partid sa se retraga din viata politica. Ceea ce inseamna ca nici Dan Voiculescu, nici George Copos nu-si fac probleme. Nici macar de constiinta.