Curtea de Apel Bucuresti a respins, ieri, cererea PRM de a suspenda ordonanta de urgenta ce prevedea delimitarea colegiilor uninominale, asa incat s-a mai facut un pas spre uninominal. E drept, PRM a anuntat ca va face recurs, deci nu s-a risipit incertitudinea privind modalitatea de desfasurare a scrutinului pentru Parlament. Oricum, cei care si-au pus in cap sa se cocoate intr-un fotoliu de parlamentar au inceput de ceva vreme sa exerseze jocul de imagine. Unii sapa dupa subiecte-bomba, altii se multumesc sa-si dea cu parerea despre una sau alta. Si unii si altii s-au injectat cu o doza-soc de nesimtire.

Trebuie sa ai un tupeu fantastic sa dai acum din coate si sa faci tot posibilul pentru a iesi la inaintare cu ceva care sa-ti atraga capital de imagine, in conditiile in care pana acum cateva saptamani ai stat pitit pe undeva si ti-ai vazut doar de propriile interese. Cat de prost trebuie sa fie privit electoratul de astfel de oameni, care cred ca vreo zece saptamani de publicitate mai mult sau mai putin mascata pot sa-i faca pe oamenii simpli sa le dea votul?

Miercuri seara, la o emisiune de pe postul national, Cristian Tudor Popescu a tras o concluzie tipica domniei sale. A exprimat in doar cateva cuvinte ceea ce simt cam 20 de milioane de romani: parlamentarii si guvernantii traiesc intr-o alta Romanie. Cand acestia vorbesc despre traficul infernal, nu stiu despre ce vorbesc pentru ca ei circula cu girofar sau se urca in elicopter. Cand vorbesc despre alimentele scumpe ei nu stiu despre ce vorbesc pentru ca nu au cumparat o paine, cu manuta lor, niciodata. Cand vorbesc despre problemele din invatamant de fapt nu stiu nimic despre asta pentru ca ei isi trimit copiii sa invete in strainatate. La fel, cand vorbesc despre starea deplorabila a sistemului sanitar, o fac pentru ca... da bine. De fapt ei se trateaza in strainatate, in conditiile in care oamenii de rand mor cu zile aici, in tara in care voteaza.

Daca romanii nu vor vota nici in acest an dupa macar cinci minute de gandire, nimic nu se va schimba. Uninominalul, cel pe care ni l-am dorit cu totii - unii mai mult, altii mai putin - ne da posibilitatea de a vota OMUL. Nu individul pe care il stim de la televizor sau din ziare, nu pe cel care a stiut doar sa dea din gura. Avem posibilitatea sa nu ne mai lasam pacaliti, sa le dam peste nas celor care cred ca putem fi usor prostiti.