Legea privind majorarea pensiilor a ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu, fiindu-i trimisa acestuia de Parlament spre promulgare. Un lucru care nu se va intampla prea curand. Presedintele tine mortis sa vada care sunt sursele de finantare ale acestei actiuni si daca ele sunt pe deplin acoperitoare pe termen mediu si lung. Basescu vrea astfel sa dovedeasca faptul ca este un presedinte pe deplin responsabil, caruia ii pasa de soarta intregii tari, si nu doar de soarta unui segment, fie el si atat de mare cum este cel al pensionarilor.
Orice om cu scaun la cap trebuie sa admita ca temerile presedintelui sunt justificate atata vreme cat - initial - Guvernul a respins solutiile PSD privind majorarea pensiilor, pe care le-a considerat ca fiind nerealiste. Apoi, presedintele are dubii privind modul in care legea a fost adoptata, in urma unui adevarat santaj politic din partea PSD. Chiar daca legea a fost adoptata in unanimitate, semnele de intrebare raman. Intorcand insa lucrurile pe cealalta parte, vedem ca la mijloc este vorba de o opozitie politica din partea presedintelui, care observa ca social-democratii castiga multe puncte electorale prin promovarea cu succes a acestei legi. La fel si liberalii, vioara intai a Cabinetului Tariceanu. Basescu se face ca nu pricepe care sunt sursele de finantare, chiar daca ele au fost detaliat prezentate de ministrii liberali, care le-au identificat si propus.
Liberalii au facut deci o miscare inteligenta cand au respins solutiile PSD, pentru ca apoi sa vina cu propriile solutii. In acest fel, au atenuat considerabil efectul electoral favorabil pentru PSD, pe care l-au directionat si spre ei. Nu au lasat deci cascavalul doar pe mana social-democratilor si si-au luat si ei o felie destul de mare. Un lucru pe care presedintele il sesizeaza si incearca o manevra aparent sinucigasa. El vrea sa fie convins de ministrii liberali ca legea este aplicabila si ca nu este doar "o pacaleala electorala".
Este posibil ca, dupa ce va citi documentatia ce-i va fi prezentata de ministrii liberali, presedintele Basescu sa vina si sa ne lumineze asupra legii, pentru care va face si el unele recomandari. Astfel, va provoca impartirea cascalului cel putin in trei, daca nu cumva chiar in patru. Presedintele ar putea sa-i mobilizeze pe democratii lui Boc, sa vina si ei cu amendamente constructive.