Romania geme de scandaluri care mai de care mai penibile. Fostul premier social democrat este anchetat din cauza de termopane. Penibil. Omul de afaceri Cristian Tintareanu are dosar penal pentru ca a tras cu arma in curtea casei sale, aratind astfel potentialilor hoti ce ar putea sa pateasca daca ii incalca proprietatea. Poetul Mircea Dinescu are si el dosar penal pentru ca a uitat sa-si schimbe numerele de inmatriculare la masina.

Acum doi muncitori nevoiasi, plecati sa cistige o piine mai alba, sint acuzati ca ar fi spionat o baza militara americana. Ca tot omul care iese din tara, si care vrea sa arate rudelor unde munceste, si cei doi romani au facut citeva poze pe care le-au trimis acasa. La scurt timp insa au fost saltati de autoritatile americane si acuzati, dupa cum scriu ziarele, de spionaj.

Iarasi spun: penibil! Si penibilul situatiei vine din bilba autoritatilor romane in ceea ce priveste interventia pentru salvarea celor doi si in declaratiile pe care le fac. Daca totul s-a intimplat inca de la finele anului trecut, de ce nu s-a stiut nimic despre cei doi pina acum? De ce presedintele declara ca a aflat despre cei doi abia zilele acestea? De ce nici o autoritate nu a intervenit prompt sa ia apararea unor oameni, la prima vedere simpli si fara alte interese, mai ales ca acum sustin ca cei doi nu sint vinovati?

Penibila a fost si iesirea presedintelui Basescu prin care isi exprima regretul fata de confuzia creata de declaratia din cursul zilei de miercuri in care preciza ca nu ar fi fost informat despre situatia celor doi romani retinuti in Irak. Declaratia, pusa pe seama unei concentrari mai mari asupra discursului tinut in Parlamentul European, nu a reusit sa ma convinga asupra faptului ca situatia il cam depasise pe presedinte, iar el a reusit sa intre in capcana declaratiilor, asa cum a facut mereu.

O multime de semne de intrebare se ridica in jurul acestei situatii, multe dintre ele legate de modul in care au actionat autoritatile romane si de atitudinea care lasa mult de dorit a unui presedinte jucator, daca acesta intr-adevar a stiut inca din noiembrie de problema muncitorilor romani. Poate ca, preocupat sa puna la cale aparitia unui biletel in viata politica romaneasca, presedintele Basescu a ignorat situatia celor doi romani plecati sa cistige mai mult decit ar fi cistigat in tara dintr-un salariu oferit intr-o economie prabusita si plina de interese de grup, atit de mult blamate de presedintele jucator.

Bilbele autoritatilor, aparitia biletelelor si scoaterea la suprafata a unor cazuri mult prea tirziu fata de momentul in care ele s-au produs nu dau impresia decit ca de multe ori totul este aranjat astfel incit unii sa vrea sa cada in picioare.