In timp ce politicienii se dau de ceasul mortii, transformind legea maririi pensiilor intr-un circ episodic care deja ruleaza de prea multa vreme in toate mass-media, unii dintre viitorii beneficiari ai acestei mult-asteptate mariri se duc pe lumea cealalta, iar canicula nu face decit sa reduca viitoarele cheltuieli ale statului cu pensionarii.

Ieri, in prima zi in care codul galben a intrat din nou in vigoare in Galati, o virstnica si-a dat duhul pe cind isi lucra gradina. Medicii au spus ca a murit din cauza caniculei. O sa spuneti ca intr-un fel si-a facut-o cu mina ei. Cine a pus-o sa munceasca la gradina pe vipie si sa nu ia in seama recomandarile anticanicula mult trimbitate?! Raspunsul este simplu si o exonereaza pe biata batrinica. Din ce spun vecinii, femeia, care nu a mai apucat sa implineasca 70 de ani, muncea si tinea gradina cu legume si citeva pasari de nevoie. Pensia mult prea mica nu i-ar fi permis sa supravietuiasca altfel. Chiar inainte de a muri muncise si pusese citeva de borcane cu castraveti la murat ca sa aiba in anotimpul rece. Pentru ca de cei de la magazine nu ar fi reusit sa se atinga. Asa ca optiunea care i-ar fi permis sa stea in casa, eventual la racoare, nu putea fi luata in calcul pentru ca asta ar fi insemnat sa-si lase balta tocmai una dintre cele mai importante surse de hrana.

Iar ca ea in toata Romania sint zeci si zeci de cazuri. Unii batrini sint singuri pe lume si atunci, au sau n-au voie, pleaca sa-si plateasca datoriile catre stat, de care nu uita niciodata, chiar daca au bani putini, iar statul le-a dovedit mai mereu ca uita de ei. Pina la urma saracia, traiul la limita subzistentei si caldurile din ce in ce mai mari fac ca gilceava aproape greu de stopat dintre politicienii care ba vor, ba nu vor sa mareasca pensiile, sa-si piarda mult din importanta. Asta pentru ca domnii cu morga, care sustin ca ne conduc destinele numai spre mai bine, poate ca nu realizeaza ca lupta lor pentru voturi ia indirect din zile unor oameni care nu mai au pe lumea asta prea mult de trait, dar pentru care si o luna in care ar putea sa aiba mai multi banuti ar reprezenta mare lucru.