Federatia Sindicatelor Libere din invatamint ameninta ca va declansa greva generala daca, in termen de o luna, Guvernul nu va incepe negocierea pentru majorarea salariilor din invatamint, conform promisiunilor facute de noua guvernare. Printr-un comunicat dat publicitatii, conducerea federatiei si-a facut cunoscuta hotarirea sa mearga pina la declansarea conflictului de interese, in conditiile in care membrii personalului didactic sint singurii bugetari care nu primesc indexarea de 12% stabilita de Guvern la inceputul acestui an. Documentul arata ca omiterea profesorilor de la indexarea salariala demonstreaza ca "Guvernul Tariceanu manifesta un dispret total fata de dascalii acestei tari, acestia fiind condamnati in continuare la umilinta”.

Supararea sindicalistilor din invatamint pe Guvern s-a manifestat in ultima perioada in diverse forme, poate nu toate pe deplin justificate dar este la fel de adevarat si faptul ca fata de cadrele didactice Calin Popescu Tariceanu si colaboratorii sai din domeniu au manifestat o atitudine vadit discriminatorie, daca nu chiar ostila. Nu cu mult timp in urma, cind liderii sindicali din invatamint au reprosat guvernantilor ca nu isi respecta angajamentele facute in campania electorala, premierul Romaniei a contraatacat prompt acuzindu-i pe profesori ca sint evazionisti fiscali pentru ca dau meditatii iar veniturile astfel obtinute nu sint impozabile.

Este adevarat ca sistemul meditatiilor particulare s-a extins in ultima perioada, constituindu-se de multe ori intr-o forma de invatamint paralela si simultana cu cea din scoli. in plus, de meditatii au parte copiii parintilor instariti, creindu-se, in acest fel, avantaje pentru unii si dezavantaje pentru altii, pe criterii ce nu incumba de fiecare data, din motive lesne de inteles, doar nivelul de cunostinte acumulat. in acelasi timp, insa, trebuie precizat ca meditatiile nu sint un "sport de masa”. Ele se dau la disciplinele de examen sau concurs, mai ales in mediul urban. Cadrele didactice din mediul rural sau cele care predau discipline la care nu sustin examene sau concursuri nu intra in aceasta categorie. Iar daca este sa se mareasca salariile unor bugetari ca sa nu mai fie tentanti sa ia mita, ar trebui, pe baza aceluiasi rationament, sa se mareasca si salariile din invatamint. Altfel sint greu de contrazis cei care considera ca declaratia lui Calin Popescu Tariceanu la adresa dascalilor evazionisti este o diversiune menita sa abata atentia opiniei publice de la gravele probleme generate de marea coruptie, de marii evazionisti fiscali.

La inceputul acestei saptamini, premierul le-a mai aplicat un bobirnac profesorilor. intr-o emisiune televizata acesta a declarat ca are in vedere marirea normelor didactice care in prezent sint extrem de lejere. in realitate, insa, norma unui dascal este de 8 ore pe zi, la fel ca in tarile Uniunii Europene. La fel, apoi, aceasta norma se constituie si din orele necesare pregatirii lectiilor si corectarii lucrarilor elevilor. Liderii sindicatelor din invatamint au reactionat apreciind ca este inadmisibil sa fie sacrificati 400 de mii de angajati in sistem ca sa fie acoperit deficitul bugetar determinat de masuri care nu au legatura cu educatia. Calin Popescu Tariceanu le-a amintit dascalilor ca anul trecut majorarile salariale din invatamint au fost de 38 la suta, poate si din cauza ca era vorba de un an electoral.

Din acest conflict a carui rezolvare intirzie, ramine nelinistitor avertismentul ca in cazul in care nu se vor gasi solutii pentru majorarea salariilor, sindicalistii vor recurge la toate formele de lupta pina la rezolvarea favorabila a revendicarilor pe care ei le considera minimale si legale.