N-am avut palpitatii cand primarul Petru Filip a anuntat, acum cateva saptamani, ca ne-au suflat polonezii tramvaiele de sub nas. Nici n-am plans cu sughituri, nici nu mi-a venit sa-mi tai venele, de ciuda. Nici macar nu m-am dat cu capul de tastatura, in semn de remuscare si pentru a ma pedepsi pentru ca am scris articole impotriva tramvaielor scumpe. Nu. Doar am ridicat o spranceana, in semn de indoiala, si am asteptat. Nu era deloc in regula. Cu numai vreo luna inainte, Ziarul Primariei arata oradenilor, cu poze cu tot, tramvaiele care se pregateau sa vina. Pentru ca apoi sa aflam ca functionarii Primariei cunoscatori de limba poloneza au gasit ei un articol in care se povesteste ca ni s-au suflat tramvaiele. Si inca la pret mai mare. Povestea era cusuta cu ata alba. Adica, in loc sa trimita un fax sau un e-mail berlinezilor si sa-i intrebe: "Mai baieti, ce-ati facut? Le-ati vandut? Mai aveti tramvaie?", oamenii Primariei citesc articole in poloneza si vin cu ele in conferinte de presa. Sigur, primarul Filip nu a ratat ocazia de a arunca niste sageti spre "o anumita parte a presei" care, cica, ar fi contribuit la caderea afacerii. De parca masina de vot din Consiliul Local sau oamenii primarului nu-si vad inainte de treburi, fara sa le pese de ceea ce apare in presa! Las' ca o sa vedem noi, ziaristii, colo peste trei-patru ani, cand o sa inceapa tramvaiele de acum sa pice, cum o sa ne mai dam cu capul de pereti pentru ca n-am vrut second-handurile berlinezilor!
Basca, am mai aflat ca, la ora conferintei de presa, directorul OTL isi facea geamantanul sa plece la Berlin. Trebuia omul sa pipaie cu mana lui tramvaiele in depou si sa se ciupeasca spre a fi sigur ca nu viseaza. Altul care inca nu a aflat ca un anume domn Bell a inventat telefonul!
Ei, domnul Lupau s-a intors de la Berlin si ne-a dat vestea care ne-a mai adus inima la loc: berlinezii au 350 de tramvaie. Cat sa ajunga intregii Romanii.
Ce rost o fi avut tot suspansul asta cu miros de cacealma?
Se implineste un an de la debutul povestii cu tramvaiele si vreo trei luni de cand instanta a dat castig de cauza Consiliului Local in problema achizitiei. Ce mare chilipir era la 65.000 de euro tramvaiul, ne-am dat seama... Cat de presant a fost termenul incat sa motiveze achizitia fara licitatie, se vede acum. Afacerea tramvaielor second-hand a inceput dubios. Bajbaiala de acum e tot suspecta. Sa-i vedem finalul!