Gerul cumplit care a cuprins intreaga tara nu are cum sa nu duca cu gandul la o noua incercare, la care suntem supusi parca pentru a proba capacitatea romanilor de a rezista in fata stihiilor naturii. Din pacate, in ultima perioada, avem de-a face cu mult prea multe incercari carora trebuie sa le facem fata, ca intr-un soi de carusel al belelelor. Dupa inundatiile catastrofale si nenorocita de gripa aviara, temperaturile excesiv de scazute din ultima vreme ne supun la un nou necaz, nemeritat pentru un popor care a suferit cam prea mult in ultima vreme.
Ieri, pe un soare "cu colti", romanii au sarbatorit intr-un fel sau altul Ziua Unirii, un prilej care, teoretic, ar trebui sa fie un moment de infratire intre toti cetatenii care simt "romaneste". Mult mai importante decat manifestarile festiviste raman deciziile unor spitale de a acorda gazduire unor napastuiti ai sortii, "boschetarii", cei pentru care frigul cumplit din ultimele zile inseamna moartea. Abia aici, in fata unui pericol adevarat, se poate vorbi despre "unire".
Restul, adica luptele politice in care sintagma "ba pe-a ma-tii" a ajuns un soi de argument in orice disputa, ramane doar un mod de arunca pisica moarta in curtea altuia. Un mod de a evita adevaratele probleme cu care ne confruntam atunci cand ar fi mai multa nevoie de "solidaritate" decat oricand.
Pentru ca, se pare, precum in visul biblic al lui Faraon, talmacit de Iosif, ciurda vacilor slabe ne-a napadit de tot. Iar cei care incearca sa faca din necazurile cu care ne confruntam un capital politic nu vor avea nimic de castigat. Poate ca isi vor rezolva problemele interne dintr-un partid sau din altul, dar nu vor reusi niciodata sa castige si increderea electoratului. Cei pentru care nu va exista niciodata o "matusa Tamara" sau o afacere cu "Loteria romana". Cei pentru care "vacile slabe" sunt la ordinea zilei, in timp ce "vacile grase" raman rezervate vesnic altora. Cei care inca mai spera ca presiunea la gaze este problema celor pe care i-au ales tocmai pentru a nu clantani din dinti in timp ce canta "Hora Unirii".