La televizor aud ca de 1 aprilie nu mai exista pacaleli. Incepand cu aceasta data, se scumpesc iarasi utilitatile. Gaze, curent si, automat, celelalte produse care au ca folosinta aceste forme de energie. De la 1 iulie urmeaza sa creasca si gigacaloria. O sa ne coste mai mult spalatul cu apa calda si incalzitul. Guvernul si ai sai membri, toti oameni de afaceri prosperi, se intrec in declaratii de acest tip. “Vom devansa procesul de crestere a accizelor de la 1 iulie 2005 la 1 aprilie si, de asemenea, vom accelera ritmul de armonizare a nivelului accizelor de la 1 iulie 2006 la 1 octombrie 2005“, se lauda pompos Executivul nostru.
Programul se cheama frumos: Programul Economic de Preaderare (PEP). Ceea ce este oarecum surprinzator este ca prin acest PEP se devanseaza niste termene. Astfel, daca cresterea accizelor era prevazuta initial la 1 iulie 2005, ea a fost devansata la 1 aprilie. La fel se va intampla si cu armonizarea tuturor accizelor, care era prevazuta abia in 2006 si se va face anul acesta. PEP cuprinde mult-trambitata “armonizare“ la legislatia europeana in ceea ce priveste taxele si accizele. Calculul este relativ simplu. Prin PEP, Guvernul impusca doi iepuri o data. Intai, le arata celor de la UE ca este foarte hotarat sa continue reforma si sa respecte termenele integrarii si, in al doilea rand, va permite bugetului de stat, secatuit de introducerea cotei unice, sa acumuleze un plus de venituri de 3.726 de miliarde de lei.
Ca politica economica este ok! Ce ne facem insa cu cetatenii? Din ce o sa mai plateasca taxele si impozitele din ce in ce mai mari? Cum se va descurca o familie in care doar tatal lucreaza, pe vreo 150 de euro, iar mama este somera? Se duce la tara? Pai, cum sa creasca porci daca n-are bani de muzica (sa nu se streseze bietele dobitoace) sau bani de vaccinuri occidentale? Cum sa scoata bani vanzand tuica, daca nu mai are voie sa faca decat vreo 300 de litri pe an? Da, toate aceste taxe si impozite marite impreuna cu toate ingradirile privind productiile casnice si pe fondul unor salarii, pe care nimeni nu le “armonizeaza“ cu cele occidentale, vor face din noi saraci lipiti. Dar proprietari. Caci doar apartamentul de la bloc ne va mai ramane, casa de la tara si terenul agricol. Dar si pe acestea le vom vinde pe nimic. Ca sa traim! Sa traim bine!