Biserica Ortodoxa Romana are parte in ultima vreme de provocari si de incercari dificile. Pe de-o parte, o mare parte dintre credinciosi sunt greu incercati de furia apelor, iar, pe de alta parte, ierarhii sai au parte de asaltul ecumenismului desantat, care face victime intre preotii si calugarii traditionalisti (vezi destituirea parintelui Parvu de la Aron Voda). Pe langa acestea, parca nu era de-ajuns, este semnalata aparitia unei ciudate structuri ierarhice pseudoortodoxe, cu radacini adanci in afara hotarelor tarii si cu membri si ierarhi in slujba unor servicii secrete, provenind de acolo de unde ne-a fost adusa si lumina comunismului bolsevic. Ierarhia si birocratia au facut ca prin intermediul unor consilieri patriarhali acesti pseudoortodocsi sa aiba acces la toata baza de date a Patriarhiei Romane si sa profite din plin de aceasta.
Ajutorul acordat de consilieri patriarhali, de profesori si de cadre universitare, se pare ca si de unii ierarhi ai noii structuri denumite Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni denota faptul ca se asteapta cu nerabdare plecarea la cele vesnice a Prea Fericitului Patriarh si instaurarea anarhiei si a degringoladei in sanul celei mai credibile institutii din Romania. Atunci cand niste preoti caterisiti, dati afara din preotie pentru imoralitate, furturi sau relatii amoroase impotriva firii, incep sa poarte straie de mitropoliti ortodocsi sau sa slujeasca la ingropaciuni de sinucigasi (vezi inmormantarea omului de afaceri Anghelescu), Biserica trebuie sa ceara autoritatilor sa curme aceste aberatii.
Unul dintre ierarhii noii structuri in Romania este preot la penitenciar, iar in Ucraina slujeste in straie de mitropolit, fiind in acelasi timp doctor al Academiei de Militie din Chisinau. Daca nu se iau masurile de rigoare, acesti impostori pot provoca multa tulburare in sanul turmei pastorite de Prea Fericitul Patriarh. In acelasi timp, o asemenea retea de agenti filorusa s-ar putea sa nu pice prea bine partenerilor nostri din NATO sau din viitoarea Europa la care vrem sa accedem.
Daca unii o pot considera o gluma sau o amarata de secta care vrea sa faca un banut gramada pe spinarea credinciosilor ortodocsi, se insala. Este posibil ca aceste grupuscule sa constituie un pericol pentru siguranta nationala.